8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Abdić: 237 zdravstvenih radnika u izolaciji; Begić: Situacija alarmantna

Društvo

Comments 3

Abdić: 237 zdravstvenih radnika u izolaciji; Begić: Situacija alarmantna

Izvor: Mina

Autor: Antena M

  • Viber

U Crnoj Gori naredne dvije do tri sedmice ključne su za dalji razvoj epidemije koronavirusa i zbog toga je uvođenje novih mjera važno kako bi bilo sačuvano zdravlje stanovništva, ocijenio je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti večeras je donijelo odluku kojom se građanima zabranjuje izlazak iz kuća radnim danima od 19 sati do pet ujutru, a vikendom od 13 sati u subotu, do pet sati u ponedjeljak ujutru.

Direktor Urgentnog bloka Kliničkog Centra Crne Gore Nermin Abdić, gostujući u emisiji "Argumenti" na Televiziji Crne Gore, rekao je da se 237 zdravstvenih radnika nalazi u izolaciji i da ih je najviše u KCCG, prenosi Mina.

Begić je kazao da je trenutna situacija alarmantna, prema onome što pokazuju rezultati sa terena, navodeći da nijesu svi zaraženi bili u samoizolaciji.

"Simptome koronavirusa je jako teško prepoznati jer se poklapaju sa simptomima sezonskog gripa. Ako kliconoše sa takvim simptomima izlaze napolje, to predstavlja pravu epidemiološku bombu”, kazao je Begić.

On je naveo da se zdravstveno stanje hospitalizovanih konstantno prati i bilježi.

Begić je rekao da će naredne dvije do tri sedmice biti najteže jer tada ističe period inkubacije.

"Zato je ovaj period krucijalan. Ključ je da zaražene osobe ostanu tamo gdje su. Opasnost ne leži u simptomima nego u velikim brojevima. Ovo je problem ne samo zdravstvenog sistema, već svih nas”, poručio je Begić.

On je kazao da je bitno da pacijenti ne žure odmah u ustanove zdravstvene zaštite, već da to najave telefonom i da je telefonska trijaža ključna.

Begić je podsjetio da je Crna Gora bila dva, tri koraka ispred virusa navodeći da je razlog donošenja novih mjera povećano kretanje stanovništva, što je apsolutno nedopustivo.

"One su morale biti donesene da bi se dodatno sačuvalo i unaprijedilo zdravlje stanovništva. Odlučni smo da istrajemo u sprovođenju i neće biti ni milimetra odstupanja, jer se borimo protiv protivnika koji može sve da nas ugrozi”, rekao je Begić.

On je naveo da je od početka epidemije uzeto ukupno 719 uzoraka, što je stopa od 1141,3 testirana na milion stanovnika.

“Epidemija će prestati kada imunih bude više nego oboljelih. Ovo je novi patogen sa kojim se nikad dosad nijesmo sreli. Imunitet na slične sojeve virusa se brzo gubi”, kazao je Begić.

Govoreći o brzim testovima na koronavirus, Begić je rekao da Američka Administracija za hranu i ljekove (FDA) nije odobrila nijedan zdravstveni protokol za liječenje koronavirusa.

“Ne pokušavajte da se liječite u kućnim uslovima. U svijetu je najmanje stotinjak protokola koji su u eksperimentalnim fazama”, poručio je Begić.

Prema njegovim riječima, brzi testovi na koronavirus daju veliki broj lažno-pozitivnih ili lažno-negativnih rezultata.

Abdić je kazao je da je planirano da KCCG ima ukupno 350 respiratora.

“Crna Gora je spremna na najgori mogući scenario, a prema tome bi 315 ljudi imalo potrebu za respiratorima”, kazao je Abdić.

On je rekao da se u KCCG trenutno nalazi 13 pacijenata koji su stabilnih vitalnih parametara, dok je jedan pacijent priključen na respirator.

“Pacijent koji je priključen na respirator imao je određena oboljenja, a pogoršanje je nastupilo nakon bakterijske infekcije”, rekao je Abdić.

On je kazao da je poželjno da se građani koji uoče pojavu prvih simptoma, obrate ljekaru. “Nikakvo liječenje na svoju ruku, upuststva ljekara se moraju slušati”, upozorio je Abdić.

On je poručio građanima da se strogo pridržavaju preporuka epidemiološke struke.

“Zdravstveni radnici su zlato sistema i oni moraju biti maksimalno sačuvani. Odlučno smo od prvog dana stali u njihovu odbranu. Crnogorski zdravstveni sistem ima kapaciteta da se nosi sa situacijom”, kazao je Abdić.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

CiNick

@maestro Ne studira narod medicinu. Epidemiolog zna više no je narodu potrebno znat o virusima. Bolje da si pitao kako smo to spremni dočekali epidemiju kad sad moljakamo saveznike za sapun i peskire?

mals

jeste,poenta je da ne dodjemo u tu situaciju,sad je presudna ozbiljnost i disciplina

maestro

Gospodine Begicu ako je ovo alarmantna situacija, ja ne znam kako da nazovem ovo sto se desava u Italiji,Spaniji,SAD... I jedan apel za Vladu, ako je ikako moguce u ovoj situaciji angazujte virusologe iz inostranstva (jer ih mi nemamo) da nam o virusima ne pricaju epidemiolozi kao po regionu !