10 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Petak

26.04.

15° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ne otvarajte sumnjive mejlove

Društvo

Comments 0

Ne otvarajte sumnjive mejlove

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Kompanije podstiču zaposlene da rade od kuće, zbog usporavanja širenja korona virusa, pa je neophodno da preispitaju bezbjednost daljinskog pristupa korporativnim sistemima. Međutim, u posljednje vrijeme svakodnevno možemo pročitati da je veliki broj kompanija i fizičkih lica izložen raznim sajber prijetnjama, najčešće putem inficiranih imejl poruka.

"Pojavom korona virusa pojavila se nova kriminalna metoda koja zloupotrebljava potrebe korisnika da se informišu o detaljima o novom virusu. Ovaj novi način prevare širi se neželjenom elektronskom poštom, a koja je u vezi sa aktuelnom situacijom izazvanom virusom korone", kazao je Pobjedi prof dr Adis Balota sa Fakulteta za informacione tehnologije.

Sajber-kriminalci, naglašava on, najčešće provode phishing ili ransomware kampanje s tim imejlovima i/ili dostavljaju zlonamjerni softver na naše uređaje (PC, laptop, Smartphone) dok obmanjuju korisnike.

"U naslovu imejl poruke koriste se sadržaji sa lažnim vijestima o korona virusu. Ovakve imejl poruke su pažljivo pripremane i mogu u tekstu koristiti i zvanične nazive međunarodnih organizacija, kao i njihove logo oznake", kazao je Balota.

Upozoravam, naglašava, profesor Fakulteta za informacione tehnologije, ukoliko otvorite prilog koji se nalazi u takvim imejl porukama, ili aktivirate ponuđeni link, instaliraćete zlonamjerni softever na vašem računaru.

"Maliciozni softver ransomware onemogućava korišćenje računara. U tom slučaju vaši podaci i datoteke će biti nedostupni, a računar neće biti u funkciji sve dok kreatoru zlonamjernog softevra ne uplatite novac", ističe Balota.

U zadnjih nekoliko dana, kako je rekao, u regionu je registrovana i nova prevara koja se ogleda u dostavljanju imejla ili putem mobilnih apliakcija, određene informacije o mjerama nadležnih državnih organa vezano za pandemiju, a povratno traže od korisnika da dostave svoje lične podatke (ime i prezime, adresu stanovanja, JMBG i kopiju ličnog dokumenta). Kao razlog se navodi izrada evidencije o licima koje krše mjere samoizolacije.

"Zato upozorenje svim građanima da ne dostavljuju svoje lične podatke. Važno je, da ne otvarate sumnjive imejl poruke, a posebno da ne preuzimate ponuđene priloge sa sumnjivih imejl adresa. Lične podatke ne dostavljajte putem imejla ili drugih mobilnih apliakcija", poručio je Balota.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR