11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Alisa Rujović za Antenu M o iskustvu iz Rumunije

Društvo

Tag Gallery
Comments 0

Alisa Rujović za Antenu M o iskustvu iz Rumunije

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Željka Zvicer

Pandemija koronavirusa nas je natjerala da sve obaveze i hobije prilagodimo novonastaloj situaciji. Svoja iskustva o tome kako trenutno izgleda živjeti u Rumuniji prenosi nam Alisa Rujović, studentkinja na Nacionalnom univerzitetu lijepih umjetnosti u Bukureštu.

Ona objašnjava da je pojava virusa isprva olako shvatana, no da se sve promijenilo po reagovanju tamošnjih vlasti – „Tada je krenulo ludilo, nema vode, nema medicinskih sredstava, nema banana (bez kojih ja ne mogu da živim)... To je trajalo nekih deset do petnaest dana, nakon toga se sve smirilo, koliko mogu da primijetim“.

Trudi se da svaki dan iskoristi na najbolji mogući način. „Svakoga dana napravim sebi stazu za trčanje u dvorištu doma, onako okruženu žandarima koji paze na karantin u susjednoj ulici, onda improvizujem teretanu, zatim i atelje“, navodi Rujović.

S obzirom na to da studira na odsjeku grafike kaže da joj je teško navići se na online predavanja, ali i da je to neophodno kako bi se održao kontinuitet u radu.

Iako joj trenutna situacija ne dozvoljava da se bavi litografijom i fudbalom, kojih je morala da se odrekne dok su mjere na snazi, pronašla je način kako da iskoristi vrijeme – „Crtam hiperrealističke portrete po narudžbi i radim na jednom svom animiranom filmu koji će biti dio disertacije“.

Upozorava i na opasnost širenja netačnih i neprovjerenih informacija. „Imam primjer gdje je neki od rumunskih portala objavio informaciju kako je djevojka (27) zaražena virusom preminula, da bi se onda ta ista djevojka nakon par sati oglasila i demantovala. Takva vijest je za tih par sati stigla do velikog broja ljudi, što svakako, imajući u vidu starosno doba djevojke izaziva dodatnu paniku“, zaključuje Rujović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR