10 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

17° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

25° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kemp: Čast mi je što ove teške dane provodim među ovim narodom

Društvo

Comments 0

Kemp: Čast mi je što ove teške dane provodim među ovim narodom

Autor: Antena M

  • Viber

Britanska ambasadorka Alison Kemp kazala je da su u novonastaloj situaciji crnogrski građani pokazali zavidnu solidarnost, disciplinu i osjećaj zajedništva.

"Mogu samo da vam kažem da mi je čast što provodim ove teške dane među ovim narodom", kazala je Kemp.
 

Vaša i moja zemlja, naš evropski kontinent, u krajnjem i čitav svijet, se suočavaju sa pandemijom koronavirusa COVID-19. Ovo je najveći zdravstveni i medicinski izazov sa kojim se naša generacija suočila. Sve zemlje, male i velike, su u borbu sa ovom prijetnjom upregle sva sredstva koja su im na raspolaganju.

Nažalost, ovo nije izazov koji ostaje ograničen na tabele, prezentacije, konferencijske sale i TV izvještavanje. Pandemija se dotiče svakog od nas na najličnijem nivou, kao što smo nedavno imali prilike da vidimo u Tuzima, gdje je u par dana pretvorila jednu mirnu, malu zajednicu u centar pažnje čitave nacije", kazala je između ostalog Kemp.

Kao i svaka epidemija ikad zabilježena, i ova predstavlja priliku da ljudi pokažu solidarnost i ljubav prema svom bližnjem, dodala je ona.

"Na prvom mjestu, tu želim da se zahvalim Crnoj Gori na nesebičnoj pomoći koju je ukazala tokom repatrijacije britanskih državljana. Uprkos ograničenim kapacitetima i veličini krize sa kojom se suočava, Crna Gora je velikodušno omogućila 31 britanskom državljaninu da se vrate kući, koristeći repatrijacione letove koje je organizovala Vlada Crne Gore i Montenegro Airlines. U ime njihovih porodica, u ime britanske ministarke za Evropu u Forin Ofisu gđe Morton i svoje lično želim da zahvalim Nacionalnom koordinacionom tijelu, Aerodromima Crne Gore i nacionalnom avioprevozniku. Mislim da nikom ne treba objašnjavati šta znači biti sa svojim najbližim u ovakva vremena", navela je, između ostalog, ona.

"Mi činimo što možemo da pomognemo i u Crnoj Gori. Sa drugim partnerima, razvijamo dalje planove na polju podrške suzbijanju koronavirusa u Crnoj Gori, a upravo pomažemo Vladi da uvede online platformu koja bi pomogla da se vladine i druge aktivnosti odvijaju bez fizičkog prisustva učesnika. Uskoro sa Vladom najavljujemo početak kampanje #BezbjednaDoma, sa ciljem da žrtvama porodičnog nasilja pružimo informaciju kako da dobiju pomoć. Britanski savjet nastavlja sa podrškom na polju obrazovanja u Crnoj Gori. Na njihovom vebsajtu www.britishcouncil.me, stranica #OstaniDoma nudi različite materijale za učenje engleskog jezika za sve uzraste, kao i materijale za nastavnike, poput besplatnih kurseva i testova. Raduje me i jučerašnje potpisivanje ugovora između crnogorske Vlade, UNDPja i Evropske unije kojom se 3 miliona eura stavlja na raspolaganje zdravstvenom sektoru i 50 miliona eura jačanju privrede (fondovi kojima Ujedinjeno Kraljevstvo doprinosi, dok smo u tranzicionom periodu izlaska iz Unije)", navela je ona.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR