9 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

18° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Juventas: Hitno otkriti ko je objavio spisak oboljelih

Društvo

Comments 0

Juventas: Hitno otkriti ko je objavio spisak oboljelih

Autor: Antena M

  • Viber

Nevladina organizacija Juventas najoštrije je osudila objavljivanje spiska sa podacima preko 60 osoba oboljelih od COVID-19 i pozvala nadležne da hitno otkriju kako je došlo do tog teškog incidenta i da zaustave slična narušavanja ljudskih prava.

Iz te NVO su kazali da prepoznajući i pozdravljajući napore i aktivnosti Nacionalnog koordinacionog tijela i Instituta za javno zdravlje u borbi protiv virusa korona, najoštrije osuđuju objavljivanje spiska sa podacima preko 60 osoba oboljelih od COVID-19.

„Pozivamo nadležne da hitno otkriju kako je došlo do ovog teškog incidenta i zaustave slična narušavanja ljudskih prava crnogorskih građana i građanki“, poručili su iz Juventasa.

Oni su istakli da je pored zdravlja, neophodno zaštititi i očuvati privatnost pacijenata, zbog čega je, kako smatraju, važno da Vlada i nadležni organi pošalju jasnu i nedvosmislenu poruku da su ovakvi postupci nedopustivi, ustanovljavajući personalnu odgovornost.

„Da li je do objavljivanja došlo greškom ili nesavjesnim ponašanjem pojedinaca ili pak neodgovarajućim sistemom zaštite podataka, samo su neka od pitanja na koja javnost mora dobiti odgovor, a institucije moraju uraditi sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi se slučaj ispitao, odgovorni procesuirali i kako se slične stvari ne bi ponavljale“, rekli su iz Juventasa.

Takođe, kako su istakli, potrebno je da javnost što prije bude upoznata i sa konačnim stavom nadležnih o potencijalnom objavljivanju spiska sa matičnim brojevima osoba u samoizolaciji, do kojeg je došlo 21. marta.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR