17 °

max 17 ° / min 6 °

Petak

19.04.

17° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ćeman: AZLP nije iznijela ubjedljive argumente u odbranu izbora Medojevića

Društvo

Comments 0

Ćeman: AZLP nije iznijela ubjedljive argumente u odbranu izbora Medojevića

Autor: Antena M

  • Viber

Agencija za zaštitu ličnih podataka u svom poslednjem reagovanju nije iznijela ubjedljive argumente u odbranu izbora Ivana Medojevića za direktora ovog organa, naprotiv, kaže Albin Ćeman, potpredsjednik Demokrata.

"Prije svega tvrdnja Agencije da se ograničenje za izbor direktora odnosi na onog kandidata kome je Vlada povjerila mandat, a nikako na onoga ko je određen da privremeno vrši dužnost nije tačna. U članu 54 Zakona o zaštiti podataka ličnosti propisano je da za predsjednika i člana Savjeta Agencije, a koja se pravila u skladu sa članom 58 stav 2 istog zakona odnose i za direktora, ne može biti imenovano lice koje je imenovala ili postavila Vlada Crne Gore. Dakle niti piše na mandat, dva ili tri. Bitna je samo činjenica da li ga je imenovala Vlada Crne Gore ili nije.

A gospodina Ivana Medojevića Vlada je na 142.sjednici, dana 7.novembra 2019.godine, imenovala za v.d. generalnog direktora Direktorata za inspekcijske poslove i licenciranje u Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT). Dakle, ovo je jedna jasna i nesporna situacija", navodi on.

Ćeman još dodaje:

"To što je gospodin Medojević imenovan za v.d starješine organa, to nije od uticaja jer v.d pored istih uslova, ima i ista ovlašćenja, tako da je institut vršioca dužnosti legitimno i zakonito sredstvo imenovanja do 6 mjeseci, što je Vlada iskoristila. Ali niko ne može reći da nije imenovan, ako je imenovan za vršioca dužnosti. Dakle, i to je imenovanje.

Članom 61 stav 5 Zakona o državnim službenicima i namještenicima propisano je da za vrijeme vršenja dužnosti, vršilac dužnosti ima ovlašćenja, prava, obaveze i odgovornosti starješine organa uprave, odnosno službe ili lica koje vrši poslove visokog rukovodnog kadra. Ovo je dokaz da je gospodin Medojević imao funkciju i pun kapacitet ovlašćenja kao starješina organa u izvršnoj vlasti. I upravo je ovu funkciju vršio u vrijeme kada je prihvaćena njegova kandidatura od strane Savjeta Agencije", kaže Ćeman.

Mišljenje Ministarstva javne uprave u konkretnom slučaju, kako kaže, nije ispravno i očito je, dodaje, da je ono poslužilo samo kao partijski mehanizam za podupiranje izbora Medojevića.

"Agencija je u poslednjem reagovanju zapravo dodatno potvrdila nezakonit izbor. Jasno je vidljivo da se iza svega krije partijska kombinacija Marković-Radonjić u sprovođenju agende porobljavanja institucija. Markoviću nije bio dovoljan Radonjić na čelu Savjeta, već je želio da uspostavi potpunu kontrolu postavljajući direktno čovjeka iz Vlade, što je suprotno i članu 49 stav 2 Zakona o zaštiti podataka ličnosti koji propisuje da je Agencija nezavisna i samostalna u vršenju svojih poslova. To sasvim sigurno neće biti sa Radonjićem koji se proslavio i već pokazao stepen nezavisnosti na čelu ASK-a, ali ni sa Medojevićem koji je do juče bio Vladin funkcioner", zaključuje Ćeman.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR