9 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Krivokapić: Medicinske sestre su više od zdravstvenih radnika

Izvor: YouTube Screenshot

Društvo

Comments 0

Krivokapić: Medicinske sestre su više od zdravstvenih radnika

Autor: Esad Krcić

  • Viber

Uloga medicinskih sestara, tehničara i babica je neprocjenjiva, rekla je za Antenu M predsjednica Sindikata zdravstva doktorka Ljiljana Krivokapić koja dodaje da je to vidljivo u trenucima poput sadašnjeg, kada se mobilišu svi kapaciteti zdravstvenog sistema, kada njihov značaj postaje očigledan.

“One su tu da, zajedno sa ljekarima, pružaju zdravstvenu njegu, brinu o pacijentima, implementiraju sve ono što ljekar smatra da treba i bdiju nad pacijentima”, kazala je Krivokapić naglašavajući da medicinske sestre “nijesu tu samo kao zdravstveni radnici”.

“Pacijentima, vrlo često, budu sastavni dio njihovog života. Ulaze u njihove intime jer im se pacijenti koji im se često ispovijedaju žele da sa njima ostvare što bliskiju komunikaciju”, rekla je Krivokapić dodajući da to mora da se cijeni.

“Cijenim tek u trenutku poput sadašnjeg, kada se desi epidemija, odnosno, pandemija ili ako sami dođemo u situaciju da nam je potrebna zdravstvena njega”, rekla je Krivokapić.

Ukupna neto zarada više medicinske sestre do januarskog povećanja je bila između 480 i 566 eura sa uračunatim prekovremenim radom, dežurstvima, pripravnošću i stimulansom… Medicinske sestre sa nižim koeficijentom dobijale su od 448 do 515 eura.

“Povećanjem od 12 posto, krenulo se sa mrtve tačke u procesu poboljšanja statusa medicinskih sestara”, rekla je Krivokapić uz ocjenu da je to nedovoljno.

“Potreba za tim profilom je svugdje u svijetu velika jer se procjenjuje da ovog kadra nedostaje oko 50 posto, a do 2030. godine, biće potrebno oko 9 miliona medicinskih sestara”, podsjeća Krivokapić koja je na pitanje – da li će upravo sadašnja situacija obilježena pandemijom koronavirusa, medicinske sestre učiniti vidljivijim u društvu, naročito iz ugla donosilaca odluka čime bi bile u boljoj poziciji za poboljšanje socijalno-ekonomskog statusa.

“Biće vidljivije, ali nije dobro što su ovakve situacije potrebne da bi smo u potpunosti sagledali ulogu medicinske sestre i nadam se da će od danas, zdravstveni radnici biti prepoznati kao značajna karika u društvu, a naročito medicinske sestre jer su one uvijek uz pacijente”, rekla je Krivokapić uz sugestiju da to mora biti prepoznato, verifikovano i adekvatno nagrađeno.

Predsjednica Sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić rekla je da u crnogorskom zdravstvenom sistemu radi 3.500 medicinskih sestara sa srednjom, višom i visokom školskom spremom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR