18 °

max 23 ° / min 16 °

Petak

17.05.

23° / 16°

Subota

18.05.

24° / 16°

Nedjelja

19.05.

26° / 15°

Ponedjeljak

20.05.

27° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 18°

Srijeda

22.05.

23° / 16°

Četvrtak

23.05.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pandemija stavlja nauku u prvi plan

Društvo

Comments 0

Pandemija stavlja nauku u prvi plan

Autor: Antena M

  • Viber

Prorektor Univerziteta Crne Gore i profesor Fakulteta političkih nauka prof. dr Boris Vukićević, koji je ujedno i predsjednik Etičkog odbora UCG, kaže kako nema sumnje da će pandemija, kao i njom uslovljena ekonomska kriza i njene druge posljedice, uticati na međunarodne odnose i svjetsku politiku u godinama i decenijama koje su pred nama.

"Vidimo da se mijenja dinamika odnosa između velikih zemalja, a da isto tako, bar naizgled, slabe međunarodne organizacije i integracije. I fizičko zatvaranje granica i mentalno nas vraća u tzv. vestfalski sistem u kojem su države izrazito izdvojene iznad svih ostalih subjekata, a princip suvereniteta vodi države ka konfliktu i zatvaranju umjesto ka integraciji i koheziji.

Poput ranijih teških perioda za svijet, naročito vremena svjetskih ratova, pandemije španjolice i Velike depresije, otvara se prostor za nacionalizam, ksenofobiju, snaženje autoritarizma pod krinkom efikasnosti i stabilnosti...ali isto tako, nasuprot tome, za jačanje potrebe za solidarnošću, ravnomjernijom raspodjelom bogatstva, većim okretanjem zdravijem načinu života, ulaganjem u medicinu, ekologiju, itd. I nastavnici i saradnici, kao i studenti, promišljaju o ovim pitanjima, o njima se razgovara na onlajn nastavi, a uskoro će to biti tema i diplomskih, magistarskih radova, naučnih članaka, konferencija", navodi Vukićević.

Navodi kako je ova pandemija upravo stavila nauku u prvi plan.

"Pandemija je otvorila brojna pitanja na koje samo nauka može dati odgovore. Svjedoci smo i ovih dana da su naučnici, kako nije bio slučaj već dugo vremena, u središtu pažnje i naše i svjetske javnosti. To su prije svega naučnici sa polja medicinskih i prirodnih nauka, ali i drugi - informatičari, ekonomisti, psiholozi, pravnici...Svakako, brojna pitanja koja su otvorena su takođe izazovna za naučnike koji se bave političkim sistemima i međunarodnim odnosima. Sve se više govori, kao što sam već pomenuo, o snaženju autokratskih režima, zaoštravanju odnosa između velikih sila, uticaju pandemije i ekonomske krize na izbore u raznim državama, perspektivama Evropske unije nakon krize, itd. Dakle, možemo kazati da je, na neki način, jedan od efekata pandemije i skretanje fokusa na nauku jer je cilj nauke da pruži ili bar da teži da da odgovore na pitanja koja se postavljaju pred čovječanstvom, a to su i ova pitanja koja nam je postavila pandemija. Takođe, pandemija nam je pokazala i koliki je značaj umjetnosti. U ovim vremenima izolacije razonodimo se, ali često i tražimo odgovore na brojna životna pitanja čitajući knjige, gledajući filmove, serije ili snimljene predstave, slušajući muziku ili „posjećujući" virtuelne izložbe...Nauka i umjetnost predstavljaju samu bit naše civilizacije i uvjeren sam da će one biti ključan odgovor i na izazove pandemije, i na izazove koje donosi budućnost nakon nje", poručuje on.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR