10 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SPUCG: Ispitni rok da traje 30 radnih dana

Društvo

Comments 0

SPUCG: Ispitni rok da traje 30 radnih dana

Izvor: Mina

Autor: Antena M

  • Viber

Studentski parlament Univerziteta Crne Gore (SPUCG) predložio je da studentski domovi počnu sa radom i da ispitni rok traje 30 radnih dana kako bi bilo dovoljno vremena za ocjenjivanje svih predispitnih obaveza.

Iz krovne studentske organizacije Univerziteta Crne Gore (UCG) kazali su da su predložili niz mjera u cilju uspješnog završetka studijske godine.

“Svjesni trenutne situacije koja pokazuje da je prva faza borbe završena i da smo svi pokazali visok stepen odgovornosti, što je rezultiralo ukidanjem većeg dijela mjera, očekujemo da će u skorijem periodu jedna od tema biti i fizički povratak studenata na fakultetske jedinice”, rekli su iz SPUCG.

SPUCG je, kako je saopšteno, predložio stavljanje u funkciju rada studentskih domova.

Predloženo je da svi studenti UCG koji imaju pravo korišćenja studentske abonentske kartice budu oslobođeni plaćanja bonova za korišćenje menze za vrijeme ispitnog roka jun/jul.

U SPUCG smatraju da članarina za smještaj u studentskim domovima, za vrijeme ispitnog roka jun/jul, treba da bude umanjena za 50 odsto, ili da studenti budu potpuno oslobođeni iznosa koji bi trebalo da izdvoje za smještaj.

Iz te studentske organizacije predložili su otvaranje međugradskog prevoza kako bi studenti iz ostalih crnogorskih opština mogli da dođu do svojih fakultetskih jedinica.

Nesmetan saobraćaj je, kako su dodali, osnovni preduslov da se studenti vrate u gradove gdje studiraju.

Iz SPUCG kazali su da ukoliko se ne steknu uslovi za otvaranje granica, prioritetno treba omogućiti ulazak studenata koji su iz okruženja i koji su trenutno van Crne Gore.

Riječ je, kako su pojasnili, o redovnim studentima koji žive u Crnoj Gori i studiraju na UCG pod jednakim uslovima kao studenti iz Crne Gore.

Predloženo je da ispitni rok traje 30 radnih dana kako bi bilo dovoljno vremena da se ocjene sve predispitne obaveze za koje nije bilo mogućnosti.

Kako su naveli iz SPUCG, vođenje računa o opterećenju studenata je važan segment pravilnog sprovođenja ispitnog roka.

Dodaju da ukoliko je ECTS katalogom (silabusom) predviđeno da u okviru završnog ispita studenti polažu cijelo gradivo predmeta, nezavršene predspitne obaveze i završni ispit mogu biti organizaciono spojeni.

“Ukoliko se polaganjem predispitnih obaveza studenti oslobađaju dijela gradiva, ono treba da bude organizovano u posebnom terminu najmanje sedmicu prije ispita, ili zajedno sa ispitom”, naveli su iz SPUCG.

Oni su predložili da se omogući da po završetku mjera zbog kojih je obustavljen rad fakulteta, studenti kojima je ostala odbrana diplomskih i master radova, njih privedu kraju bez posljedica kao što su nemogućnost upisa višeg stepena studija, ili isteka rokova za završetak.

Iz SPUCG podsjetili su da je jedan od njihovih početnih zahtjeva bilo prolongiranje uplate školarina do 1. juna ove godine.

Upravni odbor UCG, kako su rekli, imao je razumijevanja prema tom zahtjevu, čime je studentima produžen rok izmirenja školarina za dva mjeseca.

Međutim, u SPUCG, smatraju da posebno treba imati senzibiliteta i razumijevanja za sve porodice koje imaju troje ili više studenata, a koje nijesu imale prihode zbog prestanka rada usljed pandemije Covid-19.

“Za ovakve slučajeve naših studenata i njihovih porodica treba imati posebno razumijevanje, jer je riječ o porodicama koje ne mogu da izmire školarine u ovakvim okolnostima. Dodatno prolongiranje roka samo za ove slučajeve studenata i njihovih porodica”, naveli su iz SPUCG.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR