11 °

max 15 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

15° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hoće li Evropljani ovog ljeta moći u CG? Radulović: Moramo da im pod hitno predstavimo naše dobre rezultate

Društvo

Comments 0

Hoće li Evropljani ovog ljeta moći u CG? Radulović: Moramo da im pod hitno predstavimo naše dobre rezultate

Autor: Vladana Jovanović

  • Viber

Pred početak ljetne sezone, informacija iz vodećih zemalja Evropske unije koja može da nas zabrine. Naime, najavljuju da će otvoriti prvo granice za članice EU i sebi najsrodnije države gdje Crna Gora, kao ni ostale zemlje Zapadnog Balkana, ne pripadaju.

Nepoznanice je kad bi EU, ili neka njena članica, mogla da se otvori prema nama, a turistička sezona je na korak. Da li će Evropljani ovog ljeta moći da uživaju na našem moru, niko danas ne može da kaže, čak ni da prognozira.

Predsjednik Evropskog pokreta Momčilo Radulović nije iznenađen namjerom vodećih evropskih zemalja, u prvom redu Njemačke i Francuske, da granice otvore samo unutar Evropske unije i još za četiri države, inače članice EFTA: Island, Norvešku, Švajcarsku i Lihtenštajn.

Radulović napominje da je normalno za očekivati da se države Evropske unije prvo među sobom organizuju kad je posrijedi otvaranje granica, posebno one koju su dio Šengenskog sporazuma.

Onda bi, navodi Radulović, granice bile otvorene za sve unutar EU, a zatim za zemlje koje su geografski, poslovno ili standardom najbilže Unije, odnosno zemlje EFTA sporazuma.

„Nakon toga je za očekivati da će Evropska unija, u neko dogledno vrijeme, donijeti odluku za one balkanske zemlje koje su već uspješno savladale ili su na putu da uspješno savladaju koronavirus. Dakle, to se prevashodno odnosi na Crnu Goru“, kaže Radulović u izjavi za Antenu M ne želeći da prognozira kad bi Evropljani mogli u Crnu Goru a mi kod njih.

Radulović ističe da je očekivao veći angažman crnogorske diplomatije koja, kako vjeruje, nije uspjela da plasira dobre rezultate borbe Crne Gore i njenih institucija protiv koronavirusa.

„Čini se da su ti rezultati ostali tajna za mnoge zemlje članice EU i njene institucije“, kazao nam je Radulović.

Crna Gora, naglašava Radulović, mora da poradi na tome da dobre rezultate naših institucija i koncept „coronafree country“ plasiramo svim zemljama članica Evropske unije i evropskim instutucijama što prije.

„Tu je uloga naše diplomatije nezamjenjiva i potreban je njen hitan i sveobuhvatan angažman“, zaključio je Radulović.

Podsjetimo na posletku da među državama, sa kojima je zvanična Podgorica odlučila da prvo otvori granice, i članice Evropske unija - Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Poljska, Češka, Mađarska, Grčka a tom spisku dodat je naš susjed Albanija.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR