17 °

max 17 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

17° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Osniva se DOO Zaštita prostora Crne Gore - još jedan korak ka očuvanju resursa

Društvo

Tag Video
Comments 3

Osniva se DOO Zaštita prostora Crne Gore - još jedan korak ka očuvanju resursa

Autor: Antena M

  • Viber

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila informaciju i donijela odluku o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću "Zaštita prostora Crne Gore", sa glavnim zadatkom sprovođenja administrativnog izvršenja rješenja o rušenju, uklanjanju i vraćanju u prvobitno stanje zemljišta i objekata. 

"Namjera Vlade je jasna - odlukom o osnivanju Društva stvoreni su uslovi za efikasno administrativno izvršenje rješenja o rušenju, uklanjanju i vraćanju u prvobitno stanje zemljišta i objekata.

Ovo je još jedan u nizu koraka ka zaštiti našeg zajedničkog prostora, resursa, koji moramo sa posebnom pažnjom da tretiramo i prenesemo budućim generacijama", poručio je generalni direktor Direktorata za inspekcijske poslove i licenciranje Aleksandar Dajković na konferenciji za novinare, nakon sjednice Vlade. 

Odlukom je predviđeno da se osniva jednočlano društvo sa ograničenom odgovornošću, sa sjedištem u Danilovgradu.

Utvrđena je djelatnost društva, finansiranje društva, ovlašćenje Vlade Crne Gore kao osnivača društva, organi društva i njegova nadležnost, rok za donošenje statuta društva i naimenovanje odbora direktora i izvršnog direktora.

"Uvjereni smo da su opravdani razlozi za osnivanje navedenog privrednog društva, koje će posjedovati svu potrebnu mehanizaciju i opremu za sprovođenje administrativnih izvršenja rješenja o rušenju, a imajući u vidu da postoji znatan broj donesenih rješenja o rušenju urbanističko-građevinske inspekcije, kao i potrebu efikasnog sprovođenja izvršenja ovih rešenja", saopštio je Dajković.

Za osnivanje Društva, Vlada je odobrila preusmjerenje sredstava u iznosu od 1.400.000 eura sa potrošačke jedinice Rezerve, i to: 10.000 eura kao osnivački novčani kapital i iznos od 1.390.000 eura, za obavljanje djelatnosti, sa planiranim početkom od juna 2020.

Prema riječima generalnog direktora Dajkovića, osnivanje DOO "Zaštita prostora Crne Gore" uticaće na smanjenje troškova izvršenja u odnosu na trenutno stanje i ostvarivanje većeg broja izvršenja sa odobrenim sredstvima.

On je ukazao na evidentnu potrebu stalne i brze dostupnosti izvršne službe postupajućim inspektorima za izvršenje rješenja, te saopštio da društvo može da vrši i poslove za potrebe zaštite prostora, posebno u slučajevima elementarnih nepogoda, vanrednih situacija u smislu pojave klizišta, nestabilnosti terena, bujičnih nanosa, odrona, kao i u slučaju pojave zemljotresa.

Osim toga, kako je naveo Dajković, Društvo može da obavlja i poslove za potrebe inspekcija djeluju u sastavu Uprave za inspekcijske poslove, ekološke inspekcije, inspekcije za stanovanje, inspekcije za vode, inspekcije za željeznički saobraćaj, inspekcije za drumski saobraćaj i inspekcije za državne puteve, za potrebe Nacionalnih parkova Crne Gore, organa lokalne uprave, Regionalnog vodovoda i slično. 

Dajković je napomenuo da troškove rušenja snosi vlasnik bespravnog objekta, što znači da će se naplatom troškova rušenja povratiti utrošena sredstva u budžet Crne Gore, a visina sredstava zavisiće od broja izvršenja rješenja o rušenju i efikasnosti naplate tih troškova od bespravnih graditelja, dodaju u saopštenju. 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Podrumar

znaci li to da ce se dovesti u prvobitno stanje devastirani vrh Rumije?

Budo

Trebalo je 2006. da se osnuje, dok je CG prostor jos bio netaknut i lijep. U medjuvremenu je nagrdjen sa 50.000 nelegalnih objekata ali i sa stotinama legalno izgradjenih "monstruma". Jedini lijek je otkup legalizovanih gradjevina, rusenje, ravnanje i privodjenje prostora smislu, u BD, UL, BR, PG...

Crnogorski Betoven

Prvo crkva na Rumiji i Backoviceva krstionica. Zbog sticanja kredibiliteta.