11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
IJZ: Posljedice upotrebe duvana naglašene u nerazvijenim i zemljama u razvoju

Društvo

Comments 0

IJZ: Posljedice upotrebe duvana naglašene u nerazvijenim i zemljama u razvoju

Izvor: Mina

Autor: Antena M

  • Viber

Zdravstveni i ekonomski problemi, nastali kao posljedice upotrebe duvana, posebno su naglašeni u nerazvijenim i zemljama u razvoju, koje su zauzele vodeće mjesto u prevalenciji pušenja, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), povodom 31. maja - Međunarodnog dana kontrole duvana.

Iz IJZ-a su kazali da je tema ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana kontrole duvana “Bez tajni”, a usmjerena je ka obavezama objavljivanja svih podataka o sadržaju duvanskih proizvoda, rasprostranjenosti upotrebe, uticaju na zdravlje, ekonomiku i druge društvene aspekte.

Težnja je, kako su naveli, da mladima budu dostupne sve informacije o manipulacijama duvanskih industrija i njihovo osnaživanje za pobijanje takvih taktika i suprostavljanje.

Iz Instituta su dodali da Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) kontinuirano upozorava na prijetnje od duvana, jer pogoršava siromaštvo, smanjuje ekonomsku produktivnost, doprinosi da domaćinstvima biraju hranu koja je manje kvalitetna i zagađaju vazduh u zatvorenom prostoru.

SZO, kako su naveli, ukazuje na to da upotreba duvanskih proizvoda uništava više od osam miliona života i stvara troškove u visini od 1,4 triliona dolara, samo za zdravstvenu zaštitu pušača i izgubljenu radnu produktivnost, zbog komplikacija pušenja.

„Zdravstveni i ekonomska problemi, nastali kao posljedice upotrebe duvana, posebno su naglašeni u nerazvijenim i zemljama u razvoju, koje su zauzele vodeće mjesto u prevalenciji pušenja“, istakli su iz Instituta.

SZO, kako su kazali, upozorava da je posebno značajno ukazati na to da pušači imaju povećan rizik od težih oblika kod slućajeva infekcije koronavirusom i zato su pozvali sve mlade da se pridruže aktivnostima za stvaranje generacija koje ne koristi duvanske proizvode.

Iz IJZ-a su rekli da je korišćenje duvanskih proizvoda među populacijom starosti između 15 i 64 godine značajno zastupljeno u Crnoj Gori.
Kako su kazali, podaci pokazuju da je došlo do povećanja zastupljenosti stanovnika koji puše, od 31 odsto, koliko je iznosila 2012. godine, na 35,4 odsto.

Iz IJZ-a su rekli da ti podaci zabrinjavaju, posebno zbog toga što je u Crnoj Gori, do poslednjeg istraživanja, kontinuirano evidentiran trend pada konzumenata duvanskih proizvoda.

“Istraživanje o kvalitetu života, životnim stilovima i zdravstvenim rizicima stanovnika Crne Gore je, takođe, pokazalo da je, još 17,1 odsto populacije nekada tokom života koristilo duvanske proizvode, što pokazuje da je samo 47,6 odsto stanovnika tokom cijelog života apstiniralo od pušenja”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, zastupljenost pušenja u odnosu na pol iznosila je 36,2 odsto među muškarcima i 34,5 odsto među ženama, što ukazuje na to da je, poslednjih godina, izražen značajan trend povećavanja pušenja među ženama.

Iz Instituta su kazali da je u populaciji mlađih žena, starosti između 15 i 24 godine, prevalencija veća, za čak jedan odsto nego među muškarcima iste starosti.

Kako su rekli, najveća vrijednost prevalencije pušenja u populaciji Crne Gore evidentirana je u populaciji starosti od 45 do 54 godine, a iznosila je skoro 45 odsto.

“Takođe, u toj populacionoj grupi je najviše onih koji su ikada u životu koristili duvanske proizvode. Prevalencija pušenja u gradskoj i seoskoj populaciji se ne razlikuje značajno, a ni stepen obrazovanja nije ograničavajuća komponenta za konzumiranje duvana”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da najveći broj pušača dnevno konzumira između deset i 20 cigareta, ali skoro svaki treći pušač konzumira više od 20 cigareta dnevno.

Iz IJZ-a su rekli da je u većini zemalja u okruženju povećan broj mladih korisnika duvanskih proizvoda.

Kako su kazali, konzumiranje duvanskih proizvoda među mladima u Crnoj Gori takođe bilježi trend rasta, što su potvrdila istraživanja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR