10 °

max 12 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ombudsman bez odgovora: Kako vojnik zaklet Crnoj Gori može pod tuđu zastavu?

Društvo

Comments 27

Ombudsman bez odgovora: Kako vojnik zaklet Crnoj Gori može pod tuđu zastavu?

Autor: Antena M

  • Viber

Antena M pokušala je, bez uspjeha, da od crnogorskog Ombudsmana dobije dopunska objašnjenja za uveliko zbunjujuće Mišljenje toga organa o pravu vojnih lica da učestvuju na protestnim litijama SPC u Crnoj Gori.     

Podsjetimo, Ombudsman je na stanovištu da se Vojska Crne Gore arbitražno umiješala i povrijedila pravo na slobodu mirnog okupljanja usmenim naređenjem o zabrani učešća profesionalnim vojnim licima na litijama, u organizaciji Srpske pravoslavne crkve.

U Mišljenju je jako važna i sljedeća ocjena: "Zaštitnik ne može ulaziti u provjeru okolnosti da li su ovi događaji političkog ili građanskog karaktera, ali je sasvim sigurno da osim karaktera javnog okupljanja ne mogu biti drugačije tretirani".

Polazeći upravo od rezona da je karakter protestnih litija ključni za ocjenu zabrane vojnim licima da na njima učestvuju, i da se bez toga ne može staviti u kontekst ustavnih i zakonskih rješenja, tražili smo komentar sljedećih činjenica: 

  1. Osnovni zahtjev "protestnih litija" je povlačenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili njegova izmjena, dakle - klasičan politički zahtjev

  2. Na litiji 17. januara u Tivtu mitropolit Amfilohije kazao je da, ako ne padne Zakon, treba da padne Vlada! Ima li jače i jasnije političke poruke?!

  3. Nadsve, na litijama dominiraju zastave druge države, a okupljeni skandiraju drugoj državi!

Zaista je teško zamisliti pripadnika Vojske Crne Gore, koji je položio i potpisao zakletvu koja glasi: "Svečano se zaklinjem da ću čašću i životom braniti nezavisnost, teritorijalni integritet i suverenitet Crne Gore" (Čl 53 Zakona o vojsci), kako legalno kliče Srbiji, u koloni kojom dominiraju zastave te države?!

U uniformi ili bez nje.

No, za Ombudsmana je odjeća od suštinske važnosti, a političke poruke i ikonografija protestnih litija nemaju značaja!?

"Pod pretpostavkom da su na litijama iznošeni i određeni politički zahtjevi i stavovi, učešće na njima, prema ovoj zakonskoj odredbi, podliježe zabrani isključivo u slučaju da vojno lice tom prilikom nosi vojnu uniformu odnosno djelove vojne uniforme”, kaže se u mišljenju Zaštitnika.

 U Obrazlažući mišljenja, između ostalog, piše:

 "Zaštitnik zapaža da je Zakonom o VCG propisano da je 'vojnom licu zabranjeno nošenje vojne uniforme ili djelova vojne uniforme prilikom prisustvovanja protestnim ili političkim skupovima i drugim aktivnostima koje nijesu u vezi sa vršenjem službe u Vojsci, kao i prilikom učestvovanja u štrajku van vojnog objekta.”

 Zaključuje se da, u kontekstu ove zakonske odredbe, jasno proizilazi da vojnim licima nije zabranjeno prisustvovanje protestnim i političkim skupovima pod uslovom da ne nose vojnu uniformu ili njene djelove.

 U Zakonu o Vojsci Crne Gore u članu 18, međutim, navodi se:

 "Lice u službi u Vojsci dužno je da se uzdržava od javnog ispoljavanja svojih političkih uvjerenja".

 Stoga se,logično, nameće pitanje: Zar samo prisustvo skupu nije "ispoljavanje političkih uvjerenja"?

 Mišljenje Ombudsmana sadrži i neku vrstu vaspitne preporuke:

 "Međutim, saglasni smo da bi svako javno ispoljavanje političkih stavova moglo da dovede u pitanje povjerenje jednog dijela javnosti u ove organe zbog čega je potrebno, doduše manje restriktivnim sredstvima, kao što su dodatni rad na edukaciji i podizanju svijesti, psihološka priprema, bliže upoznavanje sa standardima etike profesije i postići cilj do kojeg se željelo doći, a to je potpuna depolitizacija Vojske ".

Na ljubaznu molbu Antene M da Ombudsman pojasni svoje stanovište, u svijetlu citiranih zakonskih normi, iz Kancelarije smo dobili sljedeći odgovor: 

"Imajući u vidu da se pitanja koja ste uputili odnose na navode i ocjene sadržane u Mišljenju, kao zvaničnom aktu Zaštitnika po konkretnoj pritužbi, ukazujemo da smo na taj način saopštili obrazloženja i argumentaciju u vezi sa ovom temom.

Donijeto Mišljenje, kao i do sada, ostaje podložno sudu i komentaru javnosti, a naša je praksa da argumentaciju iznesemo u samom aktu i time iskažemo konačan stav o određenom pitanju."

Onda ostaje da se sudu javnosti prepusti ocjena koliko je spojivo učestvovanje vojnih lica u protestnim litijama, na kojima se, ponovimo - kliče državi Srbiji i maše "trobojkama", sa ustavnom obavezom Vojske da "brani nezavisnost,suverenost i državnu teritoriju Crne Gore..." (Čl. 129)?

Komentari (27)

POŠALJI KOMENTAR

Crnogorka

Urazumite se: Učestvovanje na litijama nije privatna stvar. Vjera se izražava u crkvama i dok su tamo, je to njihova privatna stvar. Kada izadju na ulice, lica: prof. predst.politič.i javnog živo., nije to privatna stvar, jer svojim ponašanjem utiču na ponašanje velike grupe indirektno je usmjeravaj

Crnogorka

Smijeniti čovjeka koji ne zna zašto je na toj funkciji. Sloboda govora je pravo iz Ustava i Evrrop.konv.o čovj.prav. Ali se može po Kazen.zako.ograničiti ako krši javni red i mir i kanjiva su do 2 god. zatvora. Nigdje u svijetu policija i vojska ne učestvuje u javnim okupljanjima.

Mitar

Nažalost, iako je djelovao kao nezavisan i stručan po ovom pitanju se g-din Bjeković preigrao. Slučajno ili namjerno pitanje je sad?!!!