9 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Od danas zaštitne maske više nijesu svuda obavezne

Izvor: Tviter

Društvo

Comments 0

Od danas zaštitne maske više nijesu svuda obavezne

Izvor: Mina

Autor: Antena M

  • Viber

Građani Crne Gore od danas nijesu obavezni da nose maske, osim kada koriste usluge zdravstvenih ustanova, javnog prevoza i ustanova za smještaj djece i starih lica.

Tu odluku donijelo je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT), na prijedlog Instituta za javno zdravlje (IJZ).

NKT je u odlučilo da nošenje zaštitnih maski ostaje obavezno za zaposlene i za pacijente u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama.

„Nošenje maski ostaje obavezno i za zaposlene u javnim i privatnim ustanovama socijalne i dječje zaštite za smještaj djece, odraslih i starih lica i za zaposlene i putnike u vozilima javnog prevoza (avion, voz, autobus, kombi, taksi)“, navodi se u saopštenju Vlade.

NKT je odlučilo i da se omogući vanlinijski saobraćaj sa državama u kojima je stopa aktivnih slučajeva koronavirusa iznad 25 na 100 hiljada stanovnika.

„Prevoz podrazumijeva unaprijed određene grupe putnika i isključuje usputni ulazak i izlazak putnika, odnosno putnici se moraju prevoziti od polazišta do odredišta“, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da je omogućen i tranzitni prevoz ljudi i robe preko Crne Gore bez mogućnosti ulaska ili izlaska putnika u zemlji.

NKT je donijelo odluku o prestanku obaveze obezbjeđivanja redovnog rada i pružanja usluga od pravnih lica, koji obavljaju poslove od javnog interesa, a nezamjenljiv su uslov života i rada građana.

“Donijeta je odluka o prestanku stavljanja zaliha zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava koje posjeduju veledrogerije, na raspolaganje sistemu javnog zdravstva Crne Gore, uz novčanu naknadu po tržišnim cijenama“, navodi se u saopštenju.

NKT je odlučilo da ukine mjeru omogućavanja apotekama da dostavljaju ljekove i medicinska sredstva na kućnu adresu građana kojima je kretanje ograničeno.

“Prestaje da važi i zabrana dostavljanja na kućne adrese životnih namirnica i ljekova bez saglasnosti Operativnog štaba NKT-a“, kaže se u saopštenju.

Odlučeno je da od ponedjeljka prestaje da važi mjera kojom je, tokom prekida obrazovno-vaspitnog rada u javnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama, jednom od roditelja, staratelja, hranitelja ili usvojitelja, ili samohranom roditelju djeteta koje nije starije od 11 godina bilo obezbijeđeno pravo na plaćeno odsustvo sa rada, osim zaposlenima u određenim organima od posebnog značaja.

IJZ će petkom ažurirati i objavljuje listu država sa manje od 25 aktivnih slučajeva koronavirusa na 100 hiljada stanovnika iz kojih je dozvoljen ulazak u Crnu Goru bez obavezne institucionalne samoizolacije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR