12 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
UNICEF i Ombudsman: Prava djece u CG ne smiju biti ugrožena negativnim efektima pandemije

Društvo

Comments 0

UNICEF i Ombudsman: Prava djece u CG ne smiju biti ugrožena negativnim efektima pandemije

Autor: Antena M

  • Viber

Prava djece u Crnoj Gori kao i ljudska prava generalno ne smiju biti ugrožena negativnim efektima koja će u narednom periodu biti prouzrokovana posljedicama pandemije koronavirusa u svim sferama društva, posebno u ekonomiji, poručeno je na sastanku Ombudsmana sa novim šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huanom Santaderom.

Ombudsman Siniša Bjeković kazao je da saradnja sa UNICEF-om predstavlja jedno od najusješnijih partnerstava institucije, u domaćim ali i međunarodnim okvirima, čemu svjedoče brojni projekti i njihovi rezultati u prethodnom periodu.

"UNICEF je svojim angažmanom na polju dječjih prava dao veliki doprinos razvoju crnogorskog društva i vjerujemo da će tako biti i u narednom periodu ", rekao je on.

Zaštitnik je predstavio mandat i organizaciju rada institucije, najavivši da će novim aktom o sistematizaciji i izmjenama Zakona o Zaštitniku u budućnosti pokušati da dodatno osnaži poziciju institucije u pravnom sistemu i ispuni preporuke i očekivanja međunarodnih mreža i tijela, uključujući i one koje se tiču dječjih prava.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori kazao je da je u kratkom periodu od stupanja na funkciju već bio u prilici da sa više adresa čuje o ulozi i značaju institucije Zaštitnika po pitanju promocije, zaštite i unapređenja prava djece u Crnoj Gori.

"Ombudsman može računati na našu podršku po pitanju ostvarivanja bolje pozicije u sistemu  u odnosu na zakonska rješenja i finansije. Očekuje nas izazovan period, posebno u ekonomskom smislu, ali država mora osigurati da budžetska sredstva namijenja za ostvarivanje prava ugroženih grupa sa naglaskom na djecu, i ljudska prava generalno, ostanu zaštićena dugoročno posmatrano", rekao je on.

Govoreći o negativnim efektima izazvanim virusom Covid 19 kao i novoj reorganizaciji funkcionisanja sistema javne uprave u periodu epidemije, Santander je ukazao na važnost proaktivne uloge institucija kao što je Ombudsman i pronalaska načina da se i u aktuelnim okolnostima ostvari mandat institucije.

"Epidemija i njeni efekti najteže će pogoditi najranjivije društvene grupe, u koje spadaju i djeca, zbog čega je važnije nego ikada naći način da se bude prisutan na terenu. Možda ne uvijek kroz fizičko prisustvo, već doći do potrebnih informacija multidisciplinarnom saradnjom - sa socijalnim radnicima, lokalnom zajednicom, civilnim sektorom, resornim ministarstvima i sl.", kazao je on.

Takođe, Santander je naveo da  nzavisna institucija sa ovako širokim mandatom i nadležnostima u promociji i zaštiti ljudskih prava treba da ima adekvatna budžetska sredstva za ostvarenje svog mandata.

Zaštitnik, šef predstavništva UNICEF-a i članovi njihovih timova saglasili su se o važnosti nastavka aktivnosti koje doprinose približavanju djeci "na njihovom terenu" i "njihovim jezikomW govoreći, što podrazumijeva unapređenje digitalnih platformi i proaktivnog djelovanja na internetu.

"S tim u vezi, institucija je dobila podršku UNICEF-a za redizajn sajta koji će biti prilagođeniji djeci. Pohvaljen je i koncept  dosadašnje aktivnosti Mreže zlatnih savjetnika zaštitnika, koja će nastaviti da se unapređuje, a razgovaralo se i o petogodišnjoj Strategiji za ostvarivanje prava djeteta, problemu porodičnog nasilja kao i važnosti prilagođene komunikacije o svim pitanjima iz oblasti dječjih prava", navodi si u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR