12 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SDP: Ovi dani nas podsjećaju na značaj očuvanja dobrih međunacionalnih odnosa u CG

Društvo

Comments 0

SDP: Ovi dani nas podsjećaju na značaj očuvanja dobrih međunacionalnih odnosa u CG

Autor: Antena M

  • Viber

Danas se iznova i sa tugom podsjećamo genocida u Srebrenici koji je otpočeo na ovaj dan prije 25 godine i u kojem je stradalo preko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka, saopšteno je iz SDP-a.

"Na današnji dan je prije deceniju, upravo na inicijativu SDP-a, podržanu od strane građanskih partija u Skupštini Crne Gore, usvojena Deklaracija o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta o genocidu u Srebrenici i, indirektnom, ustanovljavanju dana sjećanja i na sve ostale civilne žrtve sukoba vođenih u tom periodu na prostorima bivše SFRJ. Ni danas, poslije četvrt vijeka, nema odgovornosti bilo koje vrste tadašnje vlasti koja je bila saveznik politike koja je dovela do genocida dok dio retrogradnih političkih stranaka i dalje negira sam genocid.

Ovi dani nas iznova podsjećaju na značaj očuvanja dobrih međuljudskih i međunacionalnih odnosa u Crnoj Gori kao temeljnoj osnovici očuvanja mira i stabilnosti i u godinama u kojima je razorena naša bivša država. Samo građanska, multinacionlna i evropska Crna Gora može biti povoljan okvir za razvoj i napredak naše države", navode u saopštenju.

SDP će se, dodaju, kao i uvijek od osnovanja prije tri decenije, snažno boriti da ovaj koncept u potpunosti zaživi u našoj državi.

"Ovaj koncept se mora braniti i riječima i djelima, jer ne smijemo više ćutati na aktivne revizionističke politike i poruke o tome da su nalogodavci i izvršioci genocida za nekoga zločinci, a za nekoga - heroji. Nema "srednjeg puta" na kojem bi se, zarad neke lažne političke korektnosti, trebali naći kad je u pitanju najveći pojednačni zločin u Evropi poslije drugog svjetskog rata.

Kao što nijedno normalna, zdrava i demokratska evropska država ne traži "pomirenje" između antifašizma i fašizma, nego upravo antifašizam predstavlja temelj današnje moderne Evrope, a 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom je istovremeno i Dan Evrope.

Zbog toga tiha većina ne smije okretati pogled u stranu, niti se praviti da puzajući revizionizam i fašizam nije dobio svoje predstavnike na javnoj sceni Crne Gore. Sa nosiocima tih politika se moramo obračunati kao društvo, da ne bi sjutra došli u situaciju monoetničnih "istina" o dešavanjima u bližoj i daljoj prošlosti koje će sigurno voditi destabilizaciji Crne Gore", zaključuju iz SDP-a.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR