12 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Amfilohije: Vlada nije istinski posvećena dijalogu, do 30. avgusta nećemo učestvovati u polemikama

Društvo

Comments 5

Amfilohije: Vlada nije istinski posvećena dijalogu, do 30. avgusta nećemo učestvovati u polemikama

Izvor: Mina

Autor: Antena M

  • Viber

Vlada, i pored sporadičnih javnih objava, zapravo nije istinski posvećena dijalogu i rješavanju problema, kazali su iz Mitropolije crnogorsko-primorske SPC, navodeći da im Vlada do danas nije odgovorila na poziv za nastavak dijaloga o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije naveo je da su prije nekoliko sedmica objavili da će do 12. jula mirno i strpljivo čekati odgovor Vlade Crne Gore na njihov poziv od 11. maja za obnovu dijaloga o spornim odredbama Zakona.

"Do danas nijesmo dobili odgovor od Vlade, čime nam je poslata jasna poruka da Vlada, i pored sporadičnih javnih objava, zapravo nije istinski posvećena dijalogu i rješavanju problema", kazao je Amfilohije.

Prema njegovim riječima, Vladina ponuda o odlaganju primjene Zakona nikada zvanično nije upućena Mitropoliji i eparhijama Srpske parvoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, i otuda je ona za njih, "uz sve do sada izrečene pravničke ocjene o njenoj neustavnosti, nepostojeća“.

"Nije na nama da objašnjavamo razloge i uzroke Vladinog, ničim izazvanog, prekida dijaloga kao jedinog puta za rješavanje otvorenih i složenih pitanja između Crkve i države, kao pitanja sveukupnog crnogorskog društva", kazao je Amfilohije.

On je rekao da će Crkva nastojati da do 30. avgusta ne učestvuje u polemikama i da ne odgovaraju na, kako je naveo, besprizorne napade i komentare čiji je cilj da uključe crkvu u političku kampanju.

Kako je kazao Amfilohije, borbu za izmjene neprihvatljivih odredbi Zakona o slobodi vjeroispovijesti će, kao i do sada, nastaviti da vode svim dozvoljenim i civilizovanim sredstvima.

Kako je dodao, u posljednje vrijeme, putem društvenih mreža i na druge načine, šire se dezinformacije o stvaranju ”izbornih lista” sa navodnim blagoslovom i podrškom Crkve.

"I ovom prilikom ponavljamo i naglašavamo da se nikakve izborne liste ne formiraju sa blagoslovom, niti bilo ko ima pravo da se na to poziva u javnosti", istakao je Amfilohije.

On je rekao da Crkva poziva sve građane Crne Gore da izađu na izbore za poslanike u Skupštini i da na njima izaberu i glasaju za one "koji neće donositi i potvrđivati bezakone i anticrkvene zakone u njihovo ime".

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Miloš

Dinamično ovih dana, pa SPC nema vremena da isprati sve događaje, ili pokunjeno ćuti? U Turskoj od Aja Sofije, bivše crkve, ponovo prave džamiju. Rusi kažu da je to unutrašnje potanje Turske, pa da niko ne treba da se miješa. A šta čekaju "litijaši"?

Miloš

Sumniv si Amfi! Zaustavio si molebane i litije samoinocijativno! Priča se da si izdao SPC i da se pripremaš da pređeš u CPC! Moraš do izbora da daješ blage poruke, a posle kad se minorizuju prosrpske stranke, eto tebe da vadiš dokumenta kako je CPC vazda bila autokefalna. Sve u svemu, ništa ti ne treba vjerovati!