16 °

max 21 ° / min 8 °

Subota

31.10.

21° / 8°

Nedjelja

01.11.

21° / 9°

Ponedjeljak

02.11.

20° / 8°

Utorak

03.11.

21° / 10°

Srijeda

04.11.

21° / 10°

Četvrtak

05.11.

22° / 11°

Petak

06.11.

20° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Studentima drumskog saobraćaja na raspolaganju simulator vožnje

Društvo

Comments 0

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Studentima drumskog saobraćaja na raspolaganju simulator vožnje

Dodatno instaliranje softvera i testiranje rada simulatora vožnje u Laboratoriji za bezbjednost saobraćaja na Mašinskom fakultetu, koji je nabavljen u okviru Erasmus+ projekta  "Unapređenje bezbjednosti u saobraćaju u zemljama Zapadnog Balkana kroz unapređenje kurikuluma i razvoj osnovnih i magistarskih studija – TRAFSAF", testiran je danas, saopšteno je iz UCG.

Simulator vožnje, kako su objasnili, sadrži veći broj sistema i uređaja koje posjeduje savremeno vozilo, pa u kombinaciji sa odgovarajućim softverskim paketom garantuje studentima drumskog saobraćaja lakše i efikasnije učenje.

"Simulator vožnje uključuje upravljački mehanizam, vizuelni sistem, kompjutersku jedinicu, audio sistem i softverski paket za simuliranje vožnje. Upravljački mehanizam je opremljen komponentama za kontrolu tokom vožnje, kao što su: upravljač, sistem transmisije, pedale za ubrzavanje, kočenje i mijenjanje brzina, ručica brisača, ručica pokazivača pravca, kontrola svietala, instrument tabla (brzinomjer, indikatori temperature i broja obrtaja, itd.), kao i taster za startovanje motora. Vizuelni sistem se sastoji od tri LCD monitora veličine 43 inča'' navedeno jeu saopštenju.

Ovaj sistem omogućava horizontalni ugao vidljivosti od 180 stepeni.

''Svi zvukovi se prave uzorkovanim snimcima, posebno zvukom motora, koji zavisi od momenta simuliranog motora. Drugi zvukovi su startovanje motora, škripanje pneumatika, saobraćajna nezgoda, kiša, udar vjetra, prskanje vode, saobraćaj i ljudski glas. Softver uključuje dinamičke aspekte vožnje u opštim uslovima, čak i na virtualno vlažnom putu, magli, snijegu ili mraku, generisanje buke, generisanje grafike, bazu podataka, virtuelne objekte, scenarije, obuku/nastavni plan i program, kontrolni meni, prilagođavanje saobraćajnim uslovima u skladu sa zakonskim odredbama određene države'', zaključeno je u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR