12 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Peđa Vušurović za Antenu M: Na domovinu se ni olovkom ni puškom ne smije

Društvo

Comments 2

Peđa Vušurović za Antenu M: Na domovinu se ni olovkom ni puškom ne smije

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Od sveg srca podržavam inicijativu Antene M da porodica Zvicer dobije ulicu u Prijestonici - iz barem dva razloga, a mnoštvo ih je, kazao je crnogorski intelektualac i nekadašnji predśednik mladih LSCG Peđa Vušurović.

"Prvo, iz pijeteta prema čistoj i nevinoj žrtvi crnogorske nejači i herojstvu Petrovom, čija krivica zbilja nije upitna - kriv je kao ijedan iz te plejade Crnogoraca koji su mislili da je, kako reče pjesnik, Crna Gora - njihova Crna Gora", kazao je on.

Na toj krivici, kako navodi Vušurović, te ništa manjoj belvederskih žrtava, jednako kao na onoj poletne crnogorske partizanske mladosti, u Drugom ratu, obnovljena je i počiva i ovovremena crnogorska država.

"Drugi razlog jeste vječno pamćenje vatre na kojoj su, ako nas ima i ako smo naučili da pamtimo i učimo iz svojih knjiga, izgorjele sve crnogorske iluzije i iz koje se za sve buduće generacije, iščitavajući tu tragediju, iznova rađa crnogorska samosvijest", kazao je on.

U protivnom bi, kako navodi, bili osuđeni da se taj usud ponovi kao što se, prema njegovim riječima, ponavljaju i uzaludni pokušaji da se "obagre" najsvjetliji i prelomni uzleti crnogorske istorije u 20. vijeku i njihovi podvižnici iz oba ustanka, smatra Vušurović.

"No sa druge strane, takvi pokušaji, ma koliko uzaludni bili, siguran sam pomažu crnogorskom građaninu da lakše odluči u danima pred nama i umjesto tuđih državnih i nacionalnih interesa izabere svoje i priliku da Crnu Goru, ne idealnu ali nama jedinu, nužno mijenja nabolje - uz najdublji naklon sjenima onih koji su za nju gorjeli i umirali sa njenim imenom na usnama", navodi Vušurović i dodaje:

"Izdavali su ih, ne zaboravimo i nerijetko pred srpske cijevi, uz ubačene, namještali novac, strah, pogodbe, ucijenjeni ili izmanipulisani istomišljenici...Srećom po sve, imena su odavno zaboravljena, i grijesi pod zemljom, kako i treba, ali zato, svakome po zasluzi - spram djela i žrtve: i nezaborav i ulica, ali i zapećak i obrazac kuda se i kako se na Domovinu i s Domovinom, pogotovo kad o koncu visi, ni puškom ni olovkom, ne smije..."

Da se ne zaboravi, u cetinjskom selu Rokoči, u noći između 24. i 25. aprila, srpski žandarmi predvođeni majorom Kecmanovićem i njegovim pomoćnikom Kolakovićem mučili su, a na kraju i spalili: Petrovu majku Anđu (60), ženu Zagorku (23), sestru Planu (20), brata Vidaka (13) i Petrovo troje đece.

Na tu temu Antena M objavila je seriju tekstova, ovo su samo neki od njih: 

 

 

 

 

 

 

 
 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Anagustum

Gradi se ovaj novi put kroz Crnu Goru. Što nedaju onom visokom mostu ime Radoja Zvicera? To bi bio jedan lijep gest prema slavnom Crnogorcu, a svaki putnik koji bi prolazio taj most bi čitao njegovo ime. Izmislili su neka imena : Ratkov Laz, Djurdjev Laz, Smočica. A dje su imena Crnogorskih heroja?

Andjela

Hvala za sve tekstove, za sve pokusaje da istina i samo istina istorije ne prekrajana dospije do pojedinaca. Nazalost! Nista im nije sveto! Ponovo bi pucali na prijatelje i domovinu! Prodane duse ,tikve bez korijena!