9 °

max 13 ° / min 8 °

Petak

04.12.

13° / 8°

Subota

05.12.

16° / 8°

Nedjelja

06.12.

16° / 9°

Ponedjeljak

07.12.

13° / 11°

Utorak

08.12.

12° / 8°

Srijeda

09.12.

12° / 10°

Četvrtak

10.12.

12° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Univerzitetska profesorica podržala inicijativu: Danas jasnije nego ikad - fali ulica porodice Zvicer

Društvo

Comments 5

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Univerzitetska profesorica podržala inicijativu: Danas jasnije nego ikad - fali ulica porodice Zvicer

Ne samo ulica, nego i spomen obilježje stradanja porodice Petra Zvicera Crnoj Gori fale odavno, a danas je to možda jasnije nego ikada, kazala je za Antenu M prof.dr Jasna Tatar-Anđelić.

"Začuđujuće je da za tu inicijativu sve do sada nije bilo sluha ni na lokalnom ni na nacionalnom nivou i sigurna sam da bi nam danas svima bilo bolje da smo kulturu sjećanja znali i umjeli njegovati na vrijeme.

Priča o komitskoj borbi i strašni primjer odmazde porodičnom lomačom u Cucima, kao i pjesma Jevrema Brkovića inspirisana tim događajem treba da uđu u udžbenike, ne da bi budile stare podjele, već da nas podsjećaju na to da bezumni nacionalizam svake vrste mora da se gasi u korijenu. Da nam ne bude kasno, ako već nije", rekla je ona.

Crnogorska prijestonica je od svog nastanka, kako navodi, bila zublja slobode u mraku i, prema riječima Tatar-Anđelić, ona treba i mora da pokaže put u budućnost koji će se zasnivati na kulturi sjećanja.

"Na kulturi poštovanja onih koji su se žrtvovali za slobodu i identitet, da to ne bi morale da čine nove generacije. U tom okviru posebno mjesto ima sjećanje na taj strašni april kada su gorjeli Zviceri - nedužne žrtve bijelog terora, da takvih žrtava više nikada i nigdje ne bude.

Ulica Zvicera na Cetinju ne može i ne treba da vrati vrijeme unazad, ali nas može opomenuti da gradimo društvo u kojem takvo nešto više nikome ne može biti učinjeno", kazala je ona.

Ulica Zvicera, ne na periferiji, već u istorijskom jezgru Cetinja, kaže naša sagovornica, može da doprinese ispravljanju ogromne nepravdu koja im se i dalje nanosi zaboravom.

"Želim da koračam tom ulicom", poručuje vanredna profesorica na Univerzitetu Crne Gore Jasna Tatar-Anđelić.

Da se ne zaboravi, u cetinjskom selu Rokoči, u noći između 24. i 25. aprila, srpski žandarmi predvođeni majorom Kecmanovićem i njegovim pomoćnikom Kolakovićem mučili su, a na kraju i spalili: Petrovu majku Anđu (60), ženu Zagorku (23), sestru Planu (20), brata Vidaka (13) i Petrovo troje đece.

Na tu temu Antena M objavila je seriju tekstova, ovo su samo neki od njih: 

 

 

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Medeja

Kad se vi posljednji put čuli da se neki univerzitetski profesor založio iskreno za neku crnogorsku temu, a da mu to nije struka ili interes? E ni ja odavno. Jasna Tatar-Anđelić je to učinila i to u trenutku kad je sasvim sigurno da će UCG preuzeti oni profesori litijaši. Bravo!

Baba

Svaka čast profesorice! Ako dobro pratim, Vi ste jedini univerzitetski profesor koji jasno podržava svoju Domovinu. Vaše kolege koje su se sakrile u mišju rupu, cijukaće cio život kao osobe koje ničim nijesu učestvovale u boljitku svojoj Državi. ZA ČAST, PRAVO I SLOBODU!