10 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Univerzitetska profesorica podržala inicijativu: Danas jasnije nego ikad - fali ulica porodice Zvicer

Društvo

Comments 7

Univerzitetska profesorica podržala inicijativu: Danas jasnije nego ikad - fali ulica porodice Zvicer

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Ne samo ulica, nego i spomen obilježje stradanja porodice Petra Zvicera Crnoj Gori fale odavno, a danas je to možda jasnije nego ikada, kazala je za Antenu M prof.dr Jasna Tatar-Anđelić.

"Začuđujuće je da za tu inicijativu sve do sada nije bilo sluha ni na lokalnom ni na nacionalnom nivou i sigurna sam da bi nam danas svima bilo bolje da smo kulturu sjećanja znali i umjeli njegovati na vrijeme.

Priča o komitskoj borbi i strašni primjer odmazde porodičnom lomačom u Cucima, kao i pjesma Jevrema Brkovića inspirisana tim događajem treba da uđu u udžbenike, ne da bi budile stare podjele, već da nas podsjećaju na to da bezumni nacionalizam svake vrste mora da se gasi u korijenu. Da nam ne bude kasno, ako već nije", rekla je ona.

Crnogorska prijestonica je od svog nastanka, kako navodi, bila zublja slobode u mraku i, prema riječima Tatar-Anđelić, ona treba i mora da pokaže put u budućnost koji će se zasnivati na kulturi sjećanja.

"Na kulturi poštovanja onih koji su se žrtvovali za slobodu i identitet, da to ne bi morale da čine nove generacije. U tom okviru posebno mjesto ima sjećanje na taj strašni april kada su gorjeli Zviceri - nedužne žrtve bijelog terora, da takvih žrtava više nikada i nigdje ne bude.

Ulica Zvicera na Cetinju ne može i ne treba da vrati vrijeme unazad, ali nas može opomenuti da gradimo društvo u kojem takvo nešto više nikome ne može biti učinjeno", kazala je ona.

Ulica Zvicera, ne na periferiji, već u istorijskom jezgru Cetinja, kaže naša sagovornica, može da doprinese ispravljanju ogromne nepravdu koja im se i dalje nanosi zaboravom.

"Želim da koračam tom ulicom", poručuje vanredna profesorica na Univerzitetu Crne Gore Jasna Tatar-Anđelić.

Da se ne zaboravi, u cetinjskom selu Rokoči, u noći između 24. i 25. aprila, srpski žandarmi predvođeni majorom Kecmanovićem i njegovim pomoćnikom Kolakovićem mučili su, a na kraju i spalili: Petrovu majku Anđu (60), ženu Zagorku (23), sestru Planu (20), brata Vidaka (13) i Petrovo troje đece.

Na tu temu Antena M objavila je seriju tekstova, ovo su samo neki od njih: 

 

 

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Urs

@Snjeg Ima jos jedna ulica kojom bi zeljeli prosetati: Ulica Pera Sinanovica Nagiba! Koji je modernizovao Cetinje uveo neonsko svijetlo _ na primjer Obodom postavio ga na industrijskoj mapi Bokserskim klubom. I tako dalje da ne govorimo o industrijalizaciji Cuca

Banja Kaluđerović

Profesorki ga kuća daje... Gospoda cetinjska po obije strane...