23 °

max 23 ° / min 11 °

Subota

11.05.

23° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

22° / 12°

Utorak

14.05.

19° / 13°

Srijeda

15.05.

21° / 13°

Četvrtak

16.05.

22° / 17°

Petak

17.05.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U Tivtu počeli Dani evropske baštine 2020

Društvo

Tag Gallery
Comments 0

U Tivtu počeli Dani evropske baštine 2020

Autor: Antena M

  • Viber

Opština Tivat – Sekretarijat za kulturu i društvene djelatnosti se i ove godine priključuje manifestaciji „Dani evropske baštine“, koja će se realizovati od danas do 2. oktobra, širom Crne Gore.

„Dani evropske baštine“ u Tivtu organizuju se uz podršku Ministarstva kulture, u saradnji sa JU OŠ „Drago Milović“, NVU „Djeca Tivta“, JU „Muzej i galerija“ Tivat i NVO „Atelje Slaby“.

Kako je navedeno u saopštenju, ovogodišnja tema manifestacije je “Baština i obrazovanje”, sa ciljem prikazivanja potencijala kulturne baštine, kao oruđa za učenje, ali i kao inspiracije za budućnost.

Manifestacija u Tivtu je otpočela oslikavanjem murala – “Školski život nekad” na zidu OŠ “Drago Milović”.

Učenici, članovi likovne radionice NVU “Djeca Tivta”, a čiji mentor je akademski slikar Zoran Kruta, počeli su sa oslikavanjem murala, koji po njima najrealnije prikazuje školski život u prošlim vremenima.

Osim navedenog, manifestacija “Dani evropske baštine” u Tivtu biće obilježena sa još dvije aktivnosti:

u srijedu, 30. septembra, u 11:30 u prostorijama JU „Muzej i galerija“ Tivat biće realizovan događaj „Krasnopis kao dio baštine“. Ovo će biti prilika da određeni broj učenika uz primjenu tehnika kaligrafije napiše kratki tekst o kulturnoj baštini Tivta. Znanja iz ove oblasti, svim učesnicima prenijeće stručnjak kaligrafije;

u petak, 02. oktobra u prostoriji OŠ „Drago Milović“ biće realizovana aktivnost „Naučimo djecu zaboravljenim vještinama“, na kojoj će učenici saznati više o procesu izrade figura od gline.

"Sekretarijat za kulturu i društvene djelatnosti Opštine Tivat opredijelio se za praktične radionice, namijenjene manjem broju učesnika, zbog aktuelne epidemiološke situacije i uz poštovanje svih mjera NKT-a.

Manifestaciju “Dani evropske baštine” pokrenule su Evropska Komisija i Savjet Evrope, pa ih svakog septembra tradicionalno obilježava 50 zemalja, potpisnica Evropske konvencije o kulturi. Manifestacija podrazumijeva organizaciju događaja na lokalnom i nacionalnom nivou, dok se jedinstvena tema događaja bira na nivou Evrope", navodi se u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR