11 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

16.04.

16° / 7°

Subota

17.04.

15° / 10°

Nedjelja

18.04.

15° / 10°

Ponedjeljak

19.04.

13° / 8°

Utorak

20.04.

14° / 10°

Srijeda

21.04.

15° / 10°

Četvrtak

22.04.

14° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Instalirana kompletna akvarijumska oprema prvog crnogorskog Akvarijuma Boka

Društvo

Comments 0

Instalirana kompletna akvarijumska oprema prvog crnogorskog Akvarijuma Boka

Autor: Antena M

  • Viber

Nakon više mjeseci čekanja uzrokovanog pandemijom korona virusa, predstavnici italijanske kompanije „Panaque srl“ uspjeli su da instaliraju kompletnu akvarijumsku opremu prvog morskog akvarijuma u Crnoj Gori „Boka Akvarijum“ i da je puste u rad. To je sa Instituta za biologiju mora Univerziteta Crne Gore, saopštio Mirko Đurović, direktor Boka Akvarijuma. 

„U toku je testna faza provjere svih cjevovoda i regulacije neophodnih parametara koji će omogućiti bezbjedan boravak riba i drugih morskih organizama u bazenima, kao što su temperatura, kiseonik, salinitet i svi drugi parametri. Ova faza podrazumijeva i najbitiniji segment prije naseljavanja Boka Akvarijuma. Stoga će i testiranje  trajati 10 do 15 dana kako bi sa sig urnošću mogli da počnemo naseljavanje organizmima iz mora, prvenstveno Bokokotorskog zaliva“, kazao je Đurović.

Do sada je na Boka Akvarijumu završeno 95% ugovorenih radova. Nakon komisijske predaje sistema Institutu za biologiju mora UCG  slijede završni radovi na unutrašnjosti akvarijuma i na spoljnjem uređivanju dvorišta Instituta, u susret prvim posjetiocima. Tehnička podrška kompanije  „Panaque srl“ će biti na raspolaganju kako tokom perioda naseljavanja, tako i tokom samog otvaranja akvarijuma za javnost.

„Otvaranje za javnost će prije svega zavisiti od epidemiološke situacije jer nam ona, za sada, diktira sve planove vezane za otvaranje. Želimo da budemo 100% sigurni da će budući posjetioci u potpunosti moći da uživaju u prikazanom biodiverzitetu Jadranskog mora i Bokokotorskog zaliva. Danas, osnovni preduslov za to je da imamo povoljnu epidemiološku situaciju. Svakako, mi ćemo raditi na stalnom unapređenju postavke jer za postavljanjanje svih organizama  u sve bazene potrebno je strpljenje i malo duži vremenski period“, kazao je Đurović.

Boka Akvarijum je dodatni doprinos Univerziteta Crne Gore i Instituta za biologiju mora edukaciji o neophodnosti zaštite morskog ekosistema Jadranskog mora, kao i turističkoj ponudi Boke Kotorske i Crne Gore.

Podsjećamo, Akvarijum se nalazi u Palati Radoničić, koja je pod zaštitom spomenika kulture Crne Gore, na 300 m2. Ovom prostoru je Institut za biologiju mora, nakon 30 godina nekorišćenja zbog lošeg stanja i dotrajalosti instalacija, udahnuo novi život.

U Akvarijumu će biti  predstavljena morska flora i fauna Mediterana, Jadrana i Bokokotorskog zaliva. 

Akvarijum Boka je finansiran najvećim dijelom iz donacije Kraljevine Norveške kroz projekat „Centar za zaštitu biološke raznovrsnosti mora Boka Akvarijum – MonteAqua“. Dodatna finansijska sredstva obezbijeđena su zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja i JP Morsko dobro i Univerziteta Crne Gore.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR