11 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jovićević: Oprezno sa suplementima za jačanje imuniteta

Društvo

Comments 0

Jovićević: Oprezno sa suplementima za jačanje imuniteta

Izvor: Mina

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Upotrebom suplemenata za jačanje imuniteta treba biti vrlo oprezan, kazala je specijalista imunologije u Kliničkom centru Crne Gore, Tamara Jovićević, navodeći da je adekvatan unos svježeg voća i povrća nezamjenjiv.

Ona je rekla da su zdrave životne navike ključne za normalno funkcionisanje i imunskog sistema i organizma uopšte.

„Ne možemo imunski sistem da nabildujemo odjednom, kada počne jesen, kada se plašimo respiratornih infekcija. Ključno je da cijeli život posvećujemo razvijanju zdravih navika, koje će da pripreme imunski sistem da se u svakom trenutku adekvatno bori sa infekcijama“, kazala je Jovićević u intervjuu PR Centru.

Prema riječima Jovićević, adekvatan unos svježeg voća i povrća kao neophodan izvor vitamina i minerala je nezamjenjiv, i ne može se porediti sa bilo kojim suplementima.

Kako je kazala, za dobar imunitet potrebni su i umjerena fizička aktivnost, boravak na suncu, prije svega zbog vitamina D, kao i kvalitetan san, koliko je moguće u skladu sa obavezama i okolnostima.

„I umjeren trening je jako koristan, ali ne treba pretjerivati. Ono što možete da uradite je da ne sjedite ispred televizora do dva poslije ponoći, ako ujutru idete na posao. Teško da možemo sve da ispunimo, ali možemo da se potrudimo“, rekla je Jovićević.

Ona smatra da je ključno apsolutno izbjegavanje štetnih navika, naročito pušenja.

„Zdrave navike se grade cijeli život i od njih ne treba odustajati. Možete da popijete pet kesica vitamina C, ali ako ćete taj dan da popušite dvije kutije cigareta, ništa niste uradili“, istakla je Jovićević.

Tržište je, kako je rekla, zatrpano različitim suplementima i mnogi kroz različite reklame nude „čaroliju“.

„Suplementi nijesu pod kontrolom kao ljekovi. Možete da ih nabavljate bez recepta, ne piše koliko i koje neželjene efekte mogu da izazovu, nisu ni jeftini", navela je Jovićević.

Ona je rekla da je vrlo skeptična prema njihovom dejstvu.

"Njihova je ponuda ogromna i ne kažem da su apsolutno svi štetni, ali tu treba biti vrlo oprezan“, kazala je Jovićević.

Prema njenim riječima, ono što ne može da škodi, i što se u mnogim situacijama preporučuje, je suplementacija vitaminom C, cinkom i kod deficijentnih osoba vitaminom D.

Vitamin C, kako je rekla, ima brojne korisne efekte na funkcionisanje ćelija imunskog sistema.

“To je moćan antioksidant i doprinosi smanjenju prekomjernih inflamatornih reakcija koje u nekontrolisanim uslovima dovode do oštećenja sopstvenih tkiva i organa, što je primijećeno kao jedan od mehanizama koji mogu da dovedu do lošeg ishoda kod Covid pacijenata”, navela je Jovićević.

Kako je rekla, postoje i naznake da preventivna upotreba vitamina C može da smanji učestalost određenih respiratornih infekcija kod ljudi koji su tome skloni.

Jovićević je kazala da je boravak na suncu ključan za stvaranje vitamina D, a manje količine obezbjeđuju se hranom.

„Uvijek možete da izmjerite nivo vitamina D biohemijskim analizama i postoje jasno definisane vrijednosti koje vas svrstavaju u grupu onih koji imaju normalan nivo vitamina D, onih koji su deficijentni ili onih koji su insuficijentni. I prema tome se dozira vitamin D“, rekla je Jovićević.

Ona je kazala da, kod preventivne upotrebe vitamina D, kod osoba koje nijesu deficijentne, treba biti oprezan pri doziranju, zbog mogućeg predoziranja koje ima ozbiljne posljedice.

„Preporučena dnevna doza vitamina D za odrasle osobe je od 600-800 IU dnevno, ali smatra se da je bezbjedna do dvije hiljade IU dnevno i u suštini se preporučuje u zimskim mjesecima, kada smo manje izloženi suncu“, navela je Jovićević.

Govoreći o pacijentima oboljelim od koronavirusa, ona je kazala da je potreba organizma za vitaminom C u takvim infekcijama povećana, s obzirom na intenzivan inflamatorni odgovor i povećan metabolizam.

“Pa se apsolutno opravdano u terapiji pacijenata oboljelih od koronavirusa daju u većim dozama i vitamin C i vitamin D, naročito kada znamo koliki su benefiti i koliko povoljno utiču na imuno regulaciju“, objasnila je Jovićević.

Ona je, govoreći o djeci, kazala da ih je najvažnije naučiti zdravim navikama, “a kod zdrave djece preventivna upotreba vitamina C nije neophodna, ali i ne škodi”.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR