8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ostaci originalnog spomenika vojvodi Mirku Petroviću bačeni u Moraču

Izvor: Wikipedia

Društvo

Comments 2

Ostaci originalnog spomenika vojvodi Mirku Petroviću bačeni u Moraču

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Gradonačenik Podgorice Ivan Vuković kazao je da su ostaci originalnog spomenika vojvodi Mirku Petroviću bačeni u Moraču, te da prema njegovim informacijama ništa od tih ostataka nije pronađeno.

Vuković je odgovarajući na pitanje novinara gdje se čuvaju originalni ostaci spomenika vojvode Mirka Petrovića koji su tokom rekonstrukcije Trga republike 23. jula 2006. godine pronađeni na toj lokaciji, rekao da se zna kako je taj spomenik završio nakon prisajedinjenja Crne Gore Srbiji 1918. godine.

"Znam da se taj spomenik, odnosno njegovi ostaci, nalaze negdje u koritu Morače, gdje je bačen tada kada je nasilno uklonjen sa gradskog trga. Ono što je prethodna gradska uprava uradila jeste replika izrade tog spomenika, imamo obelisk, ono što je nalik originalnom izgledu tog spomenika u neposrednoj blizini. Na taj način smo se odužili najvećem vojskovođi 19. vijeka2, kazao je Vuković na konferenciji za novinare prilikom predstavljanja pobjedničkog rješenja za rekonstrukciju glavnog gradskog trga.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

KEJO

INACE ORIGINALAN SPOMENIK V. VOJVODI MIRKU,JE DJELO PRVOG CRNOGORSKOG INZINjERA I MINISTRA MARKA DjUKANOVICA, PARISKOG DjAKA I SORBONSKOG STUDENTA,, JEDNOG OD VODjA BOZICNOG USTANKA, KOJI JE I SAM STRADAO OD ISTIH OKUPQTORA, KAO I SAMI SPOMENIK.. NIJE IM OBRAZ SMETAO

KEJO

RIGINALAN POLOMLjENI SPOMENIK, VOJVODI MIRKUSE I DALjE NALAZI TACNO TAMO DjE JE BACEN SA VEZIROVOG MOSTA.. NA JUZNOJ STRANI OD MOSTA, NA DNU RIJEKE, POKRIVEN MATERIJALOM, PIJESKOM, MULjEM.. NIJE GA TESKO IZVADITI AKO JE STVARNO NEKOME STALO DA TO URADIMO I VRATIMO GA TAMO DjE MU JE MMJESTO, DA SE Z