15 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 12°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Senat Univerziteta usvojio strategiju internacionalizacije UCG

Izvor: UCG

Društvo

Comments 0

Senat Univerziteta usvojio strategiju internacionalizacije UCG

Izvor: ucg.ac.me

Autor: Nađa Čabarkapa

  • Viber

Senat Univerziteta Crne Gore usvojio je na sjednici 23. decembra Strategiju internacionalizacije UCG za period 2021-2026. 

Kako je saopšteno sa UCG, Strategija predstavlja akademsku agendu i strateški okvir za povećanje međunarodne vidljivosti i prepoznatljivosti Univerziteta Crne Gore u Evropskom prostoru visokog obrazovanja i Evropskom istraživačkom prostoru. 

Njome su, kako navode, definisani održivi ciljevi u okviru internacionalizacije četiri prioritetne oblasti: nastavne aktivnosti, istraživanja, mobilnosti studenata i osoblja i međunarodno pozicioniranje.

Ciljevi su usmjereni na jačanje i razvoj profila UCG kao međunarodno priznatog i atraktivnog centra znanja i istraživanja. 

Ovi ciljevi su postavljeni nakon analize u ovoj oblasti na Univerzitetu Crne Gore, SWOT analize i benchmarking analize internacionalizacije između UCG i Univerziteta u Ljubljani. Analiza je pripremljena u okviru Erasmus+ projekta Jačanje internacionalizacije na univerzitetima u Crnoj Gori kroz efikasno strateško planiranje (Fostering Internationalization at Montenegrin HEIs through Efficient Strategic Planning) – IESP.

U izradi Strategije internacionalizacije učestvovali su članovi radnog tima projekta pod nazivom IESP, kojim koordinira Rektorat UCG.

Konstruktivne sugestije su dale partnerske institucije iz EU: Univerzitet u Ljubljani, Univerzitet iz Kadiza i Univerzitet Azurna Obala, kao i partnerske institucije iz Crne Gore, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo nauke i Agencija za kontrolu kvaliteta u visokom obrazovanju. Akademska zajednica UCG je bila uključena u izradu Strategije internacionalizacije preko prodekana/koordinatora za međunarodnu saradnju organizacionih jedinica UCG i predstavnika studentskog parlamenta.

"Strategija internacionalizacije UCG 2021-2026. se zasniva na polaznim premisama sveobuhvatne Strategije razvoja UCG 2019-2024. u kojoj je internacionalizacija prepoznata kao jedan od strateških i inovativnih pravaca razvoja Univerziteta u narednom periodu."

Internacionalizacija UCG je kontinuirani proces, jer je aktivno i sistemsko učešće u međunarodnom akademskom okruženju od izuzetne važnosti za obezbjeđivanje visokokvalitetnog obrazovanja, naučnih i umjetničkih dostignuća Univerziteta i ima značajan uticaj na njegov doprinos crnogorskom društvu, zaključeno je u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR