16 °

max 16 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

16° / 8°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

18° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Odbor za rodnu ravnopravnost: Izražavamo najoštriji protest zbog neprimjerenog i skarednog mim-konstrukta

Društvo

Comments 4

Odbor za rodnu ravnopravnost: Izražavamo najoštriji protest zbog neprimjerenog i skarednog mim-konstrukta

Autor: Antena M

  • Viber

Odbor za rodnu ravnopravnost u Skupštini Crne Gore izražava najoštriji protest zbog neprimjerenog i skarednog mim-konstrukta usmjerenog protiv još jedne žene i političarke, Sanje Damjanović.

"Kao i mnogi prethodni, i ovaj nepristojni „rad“ je odmah postao viralan zahvaljujući žestokoj političkoj polarizaciji koja u Crnoj Gori rezultira gubljenjem svih etičkih orijentira i elementarne pristojnosti društva.  A „grijeh“ Sanje Damjanović je to što predvodi jednu izbornu listu na lokalnim izborima.  

Ovaj duboko seksistički konstrukt samo je nastavak već ustaljene prakse obračuna sa ženama koje se usude da uđu u „zabran“ muškog svijeta, umjesto da ćute i gledaju. Ili da samo „izgledaju“, kao nužna kvota u parlamentu", objavljeno je na sajtu Skupštine. 

Uočavamo da se ovakvi napadi na žene događaju na oba pola političkog i nacionalnog spektra i znak su ozbiljne društvene patologije, navode u saopštenju. 

"Važno je ukazati na činjenicu da se velika izloženost političara uvredljivom govoru i konstruktima ipak jasno razlikuje po tipu i značenjima uvreda. Kada su žene u pitanju, na djelu su teška mizoginija i seksizam, a reprezentacija političarki kroz karikature i mimove se mahom svodi na tijelo žene i njegovu objektivizaciju.

Ovakva netrpeljivost prema ženama, koje su u svakom patrijarhalnom društvu svakako izložene vidljivoj i manje vidljivoj sistemskoj diskriminaciji, jedan je od važnih indikatora koji će Crnu Goru potvrđivati kao hibridni režim. Poznato je da jedno društvo postaje demokratsko i inkluzivno ne samo u vezi sa tim ko je na vlasti, već i sa tim kako se odvija politička borba i šta joj se sve žrtvuje", navode u saopštenju. 

Odbor za rodnu ravnopravnost će, dodaju, svakako uložiti napor da sačini bazu podataka o pojavi čija je trenutna meta Sanja Damjanović.

"Smatramo da medijska, naučna i civilna zajedica takođe imaju obavezu da pomognu, kako u analizi opasnog diskursa tako i u sačinjavanju baze podataka o razmjerama diskriminacije i neprimjerenih uvreda upućenih ženama.

U međuvremenu pozivamo nadležne da raspoloživim zakonskim sredstvima obezbijede balans između prava na slobodu govora i prava žena, kao jedne od dvije najveće društvene grupe, da ne budu diskriminisane.

Upozoravamo na fenomen širenja govora mržnje i dezinformacija posredstvom društvenih mreža, koje se, zahvaljujući anonimnosti i neregulisanom statusu, ponašaju kao mediji i kontaminiraju društvo neprimjerenim i opasnim sadržajima. Fenomen je svakako globalnog tipa, ali su svako pojedinačno društvo i država u obavezi da traže i pronađu način kako da veliki potencijal društvenih mreža za demokratsko učešće građana umjesto toga ne postane njegova „grobnica“", navodi se u saopštenju. 

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Branka

Opet Božena Jelušić prodaje poštenje i ravnopravnost. Samo neće više niko da kupi.

bogena

Božena Jelušić pripada kulturnom dijelu zajednice, onom koji njeguje neke više vrijednosti. Međutim, ne zna se je li smješnije njeno nesnalaženje u poziciji kad treba da se bori protiv političkih pitbulova poput Pipuna i sličnih (nebitno koja je partija pitbul), ili njena tragična uvjerenost kako ona drži stvari pod kontrolom. Božena, ne vidiš se i ne čuješ od pitbulova koji te šetaju. Na kraju ćeš i sama postat kao i oni, a to ćemo mi vidjet čim počneš da psuješ ili galamiš. Pozdrav.

Ljiljana

Aooooo sta naprica ovo drustvo. Toliko smatranja, poduke, nauke, velikih i vaznih rijeci. Lijepo je sto ste, pa i posle tri dana, osudili "mim-konstrukt". To smo jedino zeljeli da vidimo. Sve ovo drugo - pogledajte sebe u ogledalo.