7 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
NVU Tinker i Telekom: Prijavite se za „Kengur bez granica“ do kraja sedmice

Društvo

Comments 0

NVU Tinker i Telekom: Prijavite se za „Kengur bez granica“ do kraja sedmice

Autor: Antena M

  • Viber

Međunarodno matematičko takmičenje „Kengur bez granica“ održaće se prvi put u Crnoj Gori 20. marta ove godine, a prijavljivanje se vrši putem zvanične internet stranice takmičenja www.kengur.me. Rok za prijavu je nedjelja, 14. mart, u 15 sati, navedeno je u saopštenju.

NVU Tinker iz Crne Gore je od Međunarodne asocijacije „Kengur bez granica“ (Kangourou sans Frontières, aksf.org), sertifikovan da u 2021. prvi put u Crnoj Gori organizuje pilot takmičenje „Kengur“. Generalni sponzor takmičenja je Crnogorski Telekom, a partneri su Univerzitet Donja Gorica, Udruženje Roditelji, Arhimed d.o.o. i Zzi d.o.o.

Prve godine je za Crnu Goru predviđena realizacija pilot takmičenja u tri opštine centralne regije – Podgorica, Danilovgrad i Tuzi – i to u dvije kategorije takmičenja: Ecolier (5. i 6. razred) i Cadet (9. i 1. razred). Planirani datum održavanja takmičenja je subota, 20. mart 2021, u 10 sati, a testiranje će se odvijati na tri jezika: CSBH, albanskom i engleskom.

Takmičenje „Kengur bez granica“ se održava zadnjih 30 godina u preko 80 država svijeta, uključujući i sve zemlje u našem regionu. Oko 6 miliona učenika osnovnih i srednjih škola širom svijeta, u isto  vrijeme razmišlja o istim problemima i rješava iste zadatke.

„Veliko nam je zadovoljstvo što smo pokrenuli ovo takmičenje i kod nas, i što će konačno i učenici iz Crne Gore imati priliku da se oprobaju rješavajući zanimljive logičke zadatke. Na ovom takmičenju ne radi se o klasičnoj provjeri znanja i zadaci nijesu šablonski, već su osmišljeni tako da razvijaju kreativnost, podstiču analitički način razmišljanja i zaključivanja, istovremeno razvijajući samopouzdanje potrebno u razumijevanju matematike. Posebno naglašavam da takmičenje nije namijenjeno samo izuzetno nadarenim učenicima, već je otvoreno za sve učenike koji žele da zavire u malo drugačiji svijet matematike i da se uvjere da je matematika zabavna, korisna i uzbudljiva.

Želimo da pošaljemo poruku učenicima osnovnih i srednjih škola, njihovim roditeljima, i svima ostalima da matematika može biti izuzetno zanimljiva, i da u sebi sadrži mnogo toga lijepog i korisnog. Nadamo se da će ’Kengur bez granica’ i u Crnoj Gori doživjeti popularnost koju ima širom svijeta“, kazala je Nela Milošević.

Iz Crnogorskog Telekoma ističu da su ponosni što su kroz partnerstvo sa NVU Tinker i sponzorstvo „Kengura“ prvi koji mladima u Crnoj Gori nude priliku da se okušaju u takmičenju u kojem učestvuju milioni njihovih vršnjaka.

„Takmičenje ’Kengur’ je na tragu aktivnosti koje je Telekom i prethodnih godina samostalno ili sa partnerima realizovao u cilju popularizacije prirodnih nauka. Zato nam je posebno zadovoljstvo što smo dio ove međunarodne matematičke priče koja se prvi put realizuje u Crnoj Gori, i kroz koju ćemo nastaviti sa popularizacijom nauke među školarcima, što bi za cilj trebalo da ima povećanje interesovanja za matematiku, i razvoj logičkog, kreativnog i strateškog mišljenja u toj nauci“, kazala je Gordana Spahić, rukovodilac za razvoj proizvoda i brend menadžment u Crnogorskom Telekomu.

Svake godine, matematičari iz cijelog svijeta pripremaju i vrše izbor zadataka za ovo takmičenje. Testovi se sastoje od pitanja sa više ponuđenih odgovora, a akcenat je na duhovitim pitanjima u kojima se traže brzo i logičko razmišljanje, i čije odgonetanje zahtjeva maštu i osovne vještine računanja, bez obzira na to koju ocjenu imaju iz matematike.

Delegirani predstavnik NVU Tinker u Međunarodnoj asocijaciji Kengur bez granica je doc. dr Nela Milošević, profesorica na Univerzitetu Donja Gorica, a saradnici su Jelena Milojković i Dejana Ponoš, osnivačice NVU Tinker.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR