11 °

max 13 ° / min 11 °

Petak

03.05.

13° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 13°

Četvrtak

09.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đe je nestao dr Igor Galić?

Društvo

Comments 8

Đe je nestao dr Igor Galić?

Autor: Antena M

  • Viber

Tačno je mjesec od kada je direktor (ukoliko je još uvijek na toj poziciji?) Instituta za javno zdravlje, dr Igor Galić, posljednji put viđen u medijima. Nakon više puta postavljenog pitanja novinara, ali i poslanika Skupštine Crne Gore, zbog čega više nema u javnosti prvog čovjeka trenutno najbitnije institucije u zdravstvenom sistemu, u nedostatku odgovora sumirali smo šta je sve saopštio dr Galić, a u suprotnosti je sa izjavama i zacrtanim političkim ciljevima, prije svih, ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović.

Podsjetimo, Vlada Crne Gore, na sjednici održanoj 10. decembra prošle godine, naimenovala je specijalistu dr Igora Galića za direktora IJZ Crne Gore. Od narednog dana on je upravljao Institutom.

Mjesec kasnije, 11. januara počelo je mimoilaženje stavova dr Galića i ministarke Borovinić Bojović. Iako je toga dana, na press konferenciji, ministarka pokušavala da ubijedi javnost kako je poboljšana epidemiološka situacija u Crnoj Gori, samo koji minut kasnije dr Galić je činjenicama i realnim brojevima demantovao ministarku, saopštivši da stanje uopšte nije sjajno. Nažalost, nije uspio i da utiče na njene odluke, jer je ministarka naredila otvaranje granica i nesmetan ulazak u Crnu Goru, bez ikakvih medicinskih provjera i dokaza, što je, očekivano, dovelo do teških posljedica po građane Crne Gore.

Krajem januara, prema našim saznanjima, IJZ uputio je ministarki pisane prijedloge mjera za borbu protiv korona virusa naglašavajući potrebu ograničavanja ulaska u Crnu Goru osobama bez potvrde o zdravstvenom stanju. Prijedloge je potpisao direktor instituta dr Igor Galić. Ministarka je ostala imuna na prijedloge struke. Broj zaraženih, kao i broj preminulih, rastao je.

Nakon više februarskih (pisanih i usmenih, tvrde naši izvori) pokušaja i upozorenja ministarke da situacija u Crnoj Gori nije stabilna, uz predočavanje alarmantnih podataka, dr Galić je 11. marta otvoreno priznao da institucije Crne Gore ne kontrolišu epidemiju. Bio je to njegov posljednji javni nastup.

Sasvim je očigledno da ministarki Borovinić Bojović nije odgovaralo javno saopštavanje činjenica o stanju epidemije koronavirusa. Stoga se čini lakim odgovor na pitanje: da li je izopštavanjem dr Galića iz javne komunikacije, ministarka pokazala da su joj politički ciljevi važniji od vjerodostojnog informisanja građana o stanju zdravlja nacije? Uz napomenu da je pravo javnosti da zna, garantovano Ustavom, a pravovremena i tačna informacija o epidemiji jedan od ključnih preduslova za zaštitu zdravlja građana. 

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

Dado

Ovim putem molim sve vlasnike i zaposlene na ovom portalu da uredno cuvaju i arhiviraju svaku izjavu, usmenu i prakticnu.. ovih rusitelja i okupatora.. i to ce nam trebati kao dokazni materijal.. Zahvaljujem.

Zoran

Sve je to ista ekipa, makar dok se Galic ne ovradi od tamjan-medicine. U suprotnom, ne bi prihvatio namjestenje.

Poša je za vakcine!

Sad kad se on pojavi s kamiJonom vakcina,..idi bre! Sa srpskim rna ili dnk..kako goj oj! Ima bre da ga zdravko i jbb docekaju na svim graničnim prijelazima, jer kako sergej javlja, ne zna se otkude će iskočit!? Teke,oko majkino je u postu, pa se stoga ne pojavljuje! E,to je dnk vjernik!