13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Fejzić: Vjernici se mogu vakcinisati i tokom posta

Društvo

Comments 0

Fejzić: Vjernici se mogu vakcinisati i tokom posta

Autor: Antena M

  • Viber

Ramazanski post počinje sjutra, 13. aprila, a tim povodom oglasio se reis Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat Fejzić navodeći da u vezi organizovanja vjerskih aktivnosti u toku pandemije nijesu naišli na razumijevanje zdravstvenog sistema.

“Očekivao sam da se neko iz zdravstvenog sistema, nakon što smo poslali signale, interesuje i za Ramazan oko mjera, nažalost, toga nije bilo. Nikad nije kasno”, poručio je Fejzić na Tviteru.

Mešihat je na sjednici donio odluku o organizaciji vjerskih aktivnosti u vanrednim okolnostima za vrijeme Ramazana.

Prema ovoj odluci islamski velikodostojnici pozvali su vjernike na poštovanje epidemioloških mjera, te da imami edukuju vjernike da se mogu vakcinisati u toku posta, jer vakcina ne kvari post.

“U svim vjerskim objektima Islamske zajednice teravih namaz će se klanjati osam rekata uz tri rekata vitr namaza, a ostalih 12 rekata vjernici će klanjati u svojim kućama. Učenje mukabele organizovaće se shodno tradiciji u određenim mjestimauz poštovanje epidemioloških mjera. Itikaf se nesmetano može klanjati u svim džamijama koje imaju neophodne uslove”, navodi se u odluci.

U odluci piše i da se džuma namaz može organizovati u više termina, shodno broju vjernika, a sve u cilju smanjenja epidemiološkog rizika.

“Obavezuju se medžlisi i imami džamija da obezbijede dezinfekciona sredstva i pribor za sprovođenje epidemioloških mjera u objektima vjerskih okupljanja. Apeluje se na vjernike koji su bolesni, kao i one sa najblažim simptomima prehlade da ne dolaze u džamije, već da namaz obavljaju u svojim kućama. Isto se preporučuje starim ljudima, hroničnim bolesnicima i djeci”, poručuju iz IZ.

Islamska zajednica naložila je medžlisima da sačine spisak socijalno ugroženih porodica, kako bi im bila dostavljena humanitarna pomoć.

“Utvrđena visina nisaba za tekuće mjesece 1443. hidžretske i 2021. godine po miladu iznosi 4.250 eura. Visina sadekatu-i-fitra ostaje ista i iznosi četiri eura. Imajući u vidu složenost i izazove aktuelne društvene realnosti, prvenstveno tešku ekonomsku situaciju, pozivaju se svi vjernici u zemlji i dijaspori da zekat i fitrove usmjere za ishranu učenika Medrese”, navode iz Islamske zajednice.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR