15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Saobraćajno-edukativni čas za maturante nikšićke gimnazije

Izvor: Alfa centar

Društvo

Comments 0

Saobraćajno-edukativni čas za maturante nikšićke gimnazije

Autor: Obrad Pješivac

  • Viber

NVO "ALFA Centar" iz Nikšića, zbog povećanog broja saobraćajnih nezgoda u gradu i državi, u kojima su mahom stradali ili zadobili teške tjelesne povrede mladi ljudi, danas je organizovala edukativnu radionicu sa učenicima četvrtog razreda Gimnazije "Stojan Cerović" u Nikšiću.

"Mladi ljudi su prepoznati kao najranjivija i najrizičnija kategorija u saobraćaju, što nam govore i podaci SZO, koji kažu da najčešći uzrok smrti u razmaku od 5 do 29 godinu jesu saobraćajne nezgode. Razlog tome jeste primjetno nepoštovanje saobraćajnih pravila i propisa, neprilagođena brzina, upotreba mobilnog telefona, vožnja u alkoholisanom stanju i želja za dokazivanjem, pa su samim tim u fokusu radionice bili ovi prekršaji", rekla je Sara Đoković, projekt asistent u "ALFA Centru".

Podsjetili su da se se kao nevladina organizacija zalažu za prevenciju nad represijom u oblasti bezbjednosti saobraćaja, zbog čega dugi niz godina aktivno pristupaju prevenciji edukacijom ovih kategorija.

"Mlade ljude vidimo kao najbolje primaoce i prenosioce poruka, i samim tim današnja radionica predstavlja početak niza radionica koje je potrebno realizovati svake godine sa maturantima u svakoj srednjoj školi na nivou države. Radionica je bila interaktivnog karaktera na kojoj su učenici imali priliku da nauče na koji način mogu doprinijeti poboljšanju saobraćajne kulture u našem gradu i na koji način mogu da sačuvaju svoj i živote drugih učesnika u saobraćaju.

Zajedno sa ALFA Centrom u radionici su učestvovali i pripadnici PJ Uprave policije i Službe zaštite i spašavanja, sa kojima već dugi niz godina imamo sjajnu saradnju.  Istakli bi i odličnu saradnju sa Gimnazijom "Stojan Cerović", koja je prepoznala značaj ove teme i pomogla nam u organizaciji radionice", navela je Đoković.

Dodala je da je edukacija mladih generacija ključan element u kreiranju odgovornog ponašanja budućih vozača i da se nivo bezbjednosti saobraćaja može održati postojećim represivnim mjerama, ali se bolji rezultati u postizanju opšteg nivoa bezbjednosti postižu isključivo angažovanjem cjelokupnog društva.

U sklopu radionice, učenici su probali i "pijane naočare" koje simuliraju uticaje alkohola na ljudski organizam i pokazuju različite nivoe alkoholisanosti, koje  je za ovu potrebu obezbjedila Pivara "Trebjesa".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR