10 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Petak

26.04.

15° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Istorijsko i geografsko blago Crne Gore: Radmanska klisura iz ptičje perspektive

Društvo

Tag VideoTag Gallery
Comments 0

Istorijsko i geografsko blago Crne Gore: Radmanska klisura iz ptičje perspektive

Autor: Antena M

  • Viber

Kad se nađete u petnjičkom kraju, ne propustite da bacite pogled na klisuru iznad naselja Radmanci.

Na nadmorskoj visini od 1.200 metara, mala i brza Radmanska rijeka, tekući kroz vjekove, prosjekla je uzan kanjon kroz Ravništa, između brda Džilita i Stubice na zapadnoj i Stolova i Klinca na istočnoj strani.

Osim što je priroda stvorila taj aktraktivni uzani kanjon, i fascinantne pećine i okapine; i istorija tog kraja intrigantna je i bogata.

Katuni bronzanog doba

Bogatstvo vode i prirodno okruženje uslovili su da ova oblast bude nastanjena još u praistoriji. Tako je kanjon služio kao sklonište vjerovatno još i u bakarnom dobu. Na desnoj obali pronađeno je mnoštvo keramike i takozvanog pokretnog arheološkog materijala tokom decenija istraživanja i sondaže.

Arheolog Predrag Lutovac objašnjavao je senzacionalno otkriće na sljedeći način:

 "Sa preostale dvije sonde otvoren je prostor bronzanodopske kuće sa jasno vidljivim ognjištem, oko koga je nađen veliki broj cijelih keramičkih sudova, koštanih alatki, pijuka od jelenskih rogova i dvije bušene kamene sjekire. Ostaci ove kuće iz bronzanog doba pronađeni su na dubini od svega 50 centimetara."

"Sve ukazuje na to da se ovdje radi o ljetnjem sezonskom naselju, za izdizanje stoke, jer u bronzanom dobu već je stočarstvo bilo razvijeno. Dakle, ljudi koji su ovdje živjeli, imali su neko stalno stanište u blizini, a ovdje su dolazili tokom ljetnjih sezona."

Više svakako saznajte posjetom Polimskom muzeju u Beranama, bilo u realnom ili virtuelnom svijetu.

Jerinina pećina

U Radmanskoj klisuri, dugoj oko 700 metara, ubicirano je nekoliko pećinskih otvora u kojim je nađen praistorijski keramički materijal. Svojim dimenzijama i bogatstvom arheoloških nalaza izdvaja se pećina koju mještani nazivaju „Jerinina pećina” ili “Pećina grad”.

Radi se o impozantnom objektu dubine 50, širine 25 i visine od oko 30 metara. Ulaz u pećinu, podzidan je moćnim kamenim zidom koji je u osnovi širok 1,60 metara a očuvan je u visini od oko 8,00 metara. 

.

Zid je rađen od lomljenog i neobrađenog kamena spojenog krečnim malterom sa krupnijim rječnim agregatom. Od pokretnog materijala u njoj su pronađeni vrhovi strijela, bronzani novčići, gvozdene alatke i fragmenti posuda. Dakle, pored materijala iz bronzanog doba na lokalitetu Pećina grad imamo i materijal koji datira iz III i IV vijeka nove ere.

U nastavku vam prenosimo i snimak koji je nedavno napravljen – klisura iz ptičje perspektive.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR