18 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

15° / 10°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

12° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
MPNKS: Svaki građanin ima pravo da bira koje će pismo da koristi

Društvo

Comments 7

MPNKS: Svaki građanin ima pravo da bira koje će pismo da koristi

Autor: Antena M

  • Viber

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta reagovali su povodom jučerašnjeg teksta Dnevnih novina.

"Ovim putem želimo da ukažemo da MPNKS preduzima sve što je potrebno i neophodno da naš obrazovni sistem odgovori na sve izazove koji se nalaze pred nama, posebno u vrijeme nestabilnih epidemioloških prilika u kojima se našao čitav svijet.

Roditelje naših đaka smatramo ravnopravnim partnerima u želji da naša djeca izrastu u zdrave ljude. Postojanje tvrdnji navodne grupe roditelja iz jedne nikšićke škole, da su od „prosvjetnih vlasti“ dobili zahtjev da se djeca izjasne na kom pismu žele da im budu napisana svjedočanstva i izvještaji, je informacija koju zbog nedostatka konkretnih podataka jedini možemo shvatiti kao zlonamjeran i bezuspješan pokušaj urušavanja zajedničkog rada roditelja, nastavnika i Ministarstva, prosvjete, nauke, kulture i sporta. I ne samo to, već i sama činjenica da se pred sam početak školske godine od strane medija plasira neka "informacija" o izdavanju svjedočanstava ukazuje na nemoć autora ove ideje", navode u saopštenju.

Napominju, da su ćirilično i latinično pismo izjednačeni, da je Crna Gora zemlja slobodnog izbora, poštovanja prava svih građana.

"Svaki građanin ima pravo da bira koje će pismo da koristi i to nije novina u našoj Crnoj Gori, posebno kad se uzme u obzir da godinama unazad građani mogu da biraju da li će im lična dokumenta biti izdata na ćirilici ili latinici.

Služenje neistinama, poluistinama, podmetanjima nas neće učiniti boljim ljudima, a što je još gore, ni naša djeca neće izrasti u bolje ljude.

Na ovaj način, a posebno uskraćivanjem prava da se slobodno bira između ćirilice i latinice, koje pravo je Ustavom Crne Gore zagarantovano, duboko se zalazi u pitanje identiteta, tradicije i vjere, i duboko se dotiče intima, odnosno ličnost svakog građanina.

Na kraju, pozivamo sve subjekte našeg društva da ne koriste za loše ciljeve ni djecu, ni roditelje, ni nastavnike, ni škole, ni vrtiće. Legitimno je iznositi stavove, ali samo i isključivo kao svoje.  Ovo je vlada nacionalnog jedinstva, nove evropske Crne Gore, koja zasigurno neće ulaziti u lična prava i intimu svojih građana, koja teži pomirenju, boljem standardu i evropskoj budućnosti", zaključeno je u saopštenju.

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Crnogorka 100%

@ISKRA LUČA, ima tu još bisera i posla za lektore. :)

lažavina

"Ovo je vlada nacionalnog jedinstva, nove evropske Crne Gore, koja zasigurno neće ulaziti u lična prava i intimu svojih građana, koja teži pomirenju, boljem standardu i evropskoj budućnosti"! Malo morgen, ko će vam povjerovatu u ovu LAŽ?

izbor

Pa neke biraju kad dođe vrijeme za prijem svjedočanstava. Ne objasniste, što ste požurili sa biranjem ovoga puta.