15 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zeković: Politički naređeno da se izvrši pritisak na građane

Izvor: detalj sa sporne majice

Društvo

Comments 2

Zeković: Politički naređeno da se izvrši pritisak na građane

Autor: Antena M

  • Viber

Građanska inicijativa “21. maj” je inicirala provjeru postupanja policijskih službenika prema građanima koji su po različitim osnovama dovedeni u vezu sa porudžbom, finansiranjem, izradom i transportom majica sa likom svetog Petra Cetinjskog dana 29. avgusta 2021. godine na Cetinju i u Podgorici, saopštio je koordinator i član Savjeta Građanske inicijative "21. maj" Aleksandar Saša Zeković.

Od ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića, kako je navedeno,  zatraženo je da hitno naloži postupanje Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije, a pritužba je podnijeta i Savjetu za građansku kontrolu rada policije.

"Zbog daljih pojašnjenja prema javnosti, od Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici je zatražena informacija da li su policijski službenici postupali po njihovom nalogu ili su o svemu obaviješteni po okončanju sprovedenih policijskih aktivnosti, kao i podatak kako se izjasnio tužilac u pogledu kvalifikacije krivičnog djela ili prekršaja i da li je on naložio zadržavanje motornog vozila i majica sa likom sv. Petra Cetinjskog", rekao je Zeković.

Iako se, prema njegovim riječima, Uprava policije izvlači iz ove kompromitujuće situacije, međunarodni standardi nesporno ukazuju da je u suštinskom smislu došlo do hapšenja tri građana jer oni nijesu dobrovoljno došli i boravili u službene prostorije Centra bezbjednosti Podgorica, već su ih tamo sproveli i doveli policijski službenici, zajedno sa vozilom i majicama sa likom svetog Petra Cetinjskog. 

"Da nijesu postupili po naređenjima policijskih službenika oni bi u stanicu policije bili odvedeni pod prijetnjom upotrebe sile. Takođe, važan element je da im je sloboda kretanja bila ograničenja više sati jer nijesu bili slobodni napuštiti prostorije CB Podgorica bez odobrenja policijskih službenika", ističe Zeković.

Njihovo zadržavanje i oduzimanje vozila i majica sa likom sv. Petra Cetinjskog bilo je, kako je ocijenio, protivzakonito.

"Upravi policije je politički naređeno da izvrši pritisak na građane i preduzeća kako bi ih uplašili i odvratili od dalje podrške i poslovne saradnje sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom. Pod pritiskom stručne i demokratske javnosti, Policija je prvo puštila zadržane građane, a potom i vratila oduzeto vozilo i majice sa likom svetog Petra Cetinjskog. Političko i vjersko angažovanje i pravo na javnu kritiku vlasti ne može se tretirati kao krivično djelo a bavljanje ljudskim pravima nije neprijateljska i antidržavna djelatnost", kazao je Zeković.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

europeac

Ne treba se čuditi događanjima. Toga će svakim dnom biti sve više i jače. Nisam pametan baš toliko da dajem savjete, ali u pamet se Crnogorci. Svi koji imaju petlju i dovoljno ljubavi za Našu Crnu Goru na Cetinje 05.09. Vjerovatno će se tu i Crna Gora braniti. Ako ništa verbalno i brojčano.

polakotee

teze ce biti policajcima izdrzati pritisak ako nastave, vecinom su to pozeri i kukavice.