9 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

21° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tema valorizacije crvenog mulja okupila mlade istraživače Istočne i Jugoistočne Evrope

Društvo

Comments 0

Tema valorizacije crvenog mulja okupila mlade istraživače Istočne i Jugoistočne Evrope

Autor: Antena M

  • Viber

Metalurško-tehnološki fakultet Univerziteta Crne Gore koorganizator je četvorodnevne onlajn ljetnje škole koja okuplja oko 25 studenata master i doktorskih studija Istočne i Jugoistočne Evrope sa temom uvođenja koncepta cirkularne ekonomije i takozvane “industrijske simbioze“ u naporima za valorizaciju crvenog mulja, saopšteno je iz UCG.

Kako se navopdi, dekan Metalurško-tehnološkog fakulteta Mira Vukčević navodi da se procjenjuje da ovog otpadnog materijala ima oko 80 miliona tona u Evropi.

„Namjera je da se ove sekundarne sirovine istražuju kao potencijalno korisne u raznim granama industrije, čime se i bavi ovaj projekat. Osim što je akcenat na analizi i procjeni prisustva potencijalno korisnih rijetkih zemljanih metala, sa partnerima na projektu pokušaćemo primijeniti principe upotrebe ove jalovine u nanotehnologijama“, kazala je dekanka Vukčević.

Iz UCG kažu da je škola dio projekta „Procjena jalovišta crvenog mulja u regionu Istočne i Jugoistočne Evrope“, RIS RESTORE Evropskog instituta za informacije i tehnologije (EIT –RAW MATERIALS), čiji konzorcijum čine kolege iz  iz Austrije, Mađarske, Grčke, Hrvatske, Crne Gore, i koordinator Zavod za gradbeništvo Slovenije.

Škola ima za cilj dodatnu specijalizaciju mladih naučnika na nivoima master i doktorskih studija za potrebe indutrije aluminijuma, a koji su dolazili upravo iz zemalja partnera.

U ime Fakulteta projektom i koorganizacijom ljetnje škole, koja je počela 30. avgusta i trajaće do 3. septembra, rukovodi Vukčević.

Predstavnici UCG su, kako se navodi, na ovom skupu, kao virtuelni domaćini, kroz promotivne filmove, promovisali Univerzitet Crne Gore, Podgoricu i Crnu Goru. 

Partneri iz Crne Gore na ovom projektu su, pored Metalurško-tehnološkog fakulteta, i Geološki zavod i kompanija WEG kolektor koja je vlasnik bazena crvenog mulja.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR