9 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

17° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

25° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Marković i Čović se žalili sudu zbog izbora Raonića

Izvor: Foto. RTCG

Društvo

Comments 0

Marković i Čović se žalili sudu zbog izbora Raonića

Izvor: Pobjeda

Autor: Portal Antena M

  • Viber

Nikola Marković i Srđan Čović žalili su se osnovnom sudu u Podgorici na izbor Borisa Raonića za generalnog direktora Javnog servisa, Saznaje Pobjeda.

Marković i Čović su bili Raonićevi protivkandidati u trci za izbor na tu funkciju, a tužbe su podnijeli jer smatraju da je taj proces praćen brojnim nepravilnostima, potvrđeno je našem listu.

Početkom prošlog mjeseca Savjet RTCG je Raonića izabrao za čelnika Javnog servisa, a njegova kandidatura izazvala je pažnju javnosti jer je ranije bio poslovno povezan sa čak četiri člana tog nadzorno – kontrolnog tijela – Aminom Murić, Milicom Špajak, Marijanom Camović-Veličković i Bojanom Baćom, koji su vjerovatno i glasali za njegov izbor. Od devet članova, za Raonića je glasalo njih sedam, jedan listić je bio nevažeći, a jedan glas je dobio nekadašnji zamjenik glavnog i odgovornog urednika Dana Nikola Marković.

U javnosti je problematizovana i Markovićeva kandidatura, jer ni on ni Raonić nijesu imali dovoljno radnog iskustva i neophodne kvalifikacije obrazovanja koje su zahtijevane za izbor na tu poziciju.

Inspekcija u cijelom izbornom procesu nije uočila ništa sporno, jer su za Pobjedu ranije kazali da neće provjeravati da li je izbor Raonića odrađen u skladu sa zakonom, te da svi koji smatraju da ima propusta u tom procesu, mogu da se obrate sudu. Inspekciji je žalbu podnio Goran Đurović iz Media centra.

Ministarstvo ekonomskog razvoja, sa druge strane, kao drugostepeni organ u postupku, još uvijek razmatra dokaze iz žalbe Đurovića.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja saopštili su ranije Pobjedi da će žalbu koju je Đurović podnio da razmotre i da donesu odluku „u skladu sa normama propisanim Zakonom o upravnom postupku, koji je jedan od važećih zakona na koje se oslanja vođenje samog upravnog postupka.“

"S obzirom na to da je postupak u toku, u ovom trenutku nijesmo u mogućnosti da Vam pružimo više informacija", navode iz tog resora.

Đurović se nekoliko puta žalio – prvobitno je inspekciji poslao inicijativu da provjere postupak imenovanja generalnog direktora te medijske kuće, da provjere da li kandidati zadovoljavaju uslove konkursa, ali i da prekontrolišu zapošljavanje u toj kući od juna 2018. godine.

Nakon što je Đurović to zatražio, iz inspekcije je rečeno da nijesu nadležni da provjeravaju prijave kandidata za generalnog direktora Javnog servisa.

Đurović se požalio na ovakvu odluku Inspekcije drugostepenom organu – Ministarstvu ekonomskog razvoja na čijem je čelu Jakov Milatović, koji je naložio Inspekciji rada da uradi novi nadzor.

Inspektori rada su, postupajući po nalogu ovog resora, na dan kad je Savjet birao generalnog direktora, prošlog mjeseca, posjetili tu medijsku kuću, i razgovarali sa predsjednikom Savjeta RTCG Veselinom Drljevićem. Nakon toga su saopštili da neće ništa raditi po tom pitanju.

"On (Drljević) je upoznat sa odredbama Zakona o radu koji regulišu radno iskustvo i uslove za zaključenje ugovora o radu. Tom prilikom konstatovano je da je u toku postupak intervjua sa prijavljenim kandidatima, te da nije bio izvršen izbor generalnog direktora u tom momentu. Inspekcija rada neće provjeravati da li je izbor generalnog direktora u skladu sa zakonom, jer je Zakonom o nacionalnom javnom emiteru RTCG propisano da je imenovanje i razrješenje direktora u nadležnosti Savjeta RTCG, i da niko nema prava da na bilo koji način utiče na rad člana Savjeta RTCG, niti je član Savjeta dužan da slijedi bilo čije instrukcije, osim odluka nadležnog suda", pojasnili su ranije Pobjedi iz Inspekcije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR