10 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Petak

26.04.

15° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vlada organizovala sastanak sa novoosnovanim crkvama i pozvala CPC

Društvo

Comments 12

Vlada organizovala sastanak sa novoosnovanim crkvama i pozvala CPC

Autor: Antena M

  • Viber

Vlada Crne Gore je 8. oktobra organizovala sastanak s novoosnovanim crkvama i vjerskim zajednicama na kojem Crnogorska crkva, iako pozvana nije prisustvovala, jer joj nije bilo mjesto na tome sastanku, saopštio je predsjednik Savjeta CPC STevo Vučinić.

"Po ugledu na Srbiju, u čije ime vrši vlast u zemlji, Vlada je crkve i vjerske zajednice podijelila na tradicionalne i novosonovane. U tradicionalne ubraja okupacionu organizaciju, Srpsku pravoslavnu crkvu, koja je na srpskim bajonetima došla u zemlju prije 103. godine, Katoličku crkvu, Jevrejsku zajednicu i Islamsku vjersku zajednicu a u novosonovane Crnogorsku crkvu i druge crkve i vjerske zajednice koje djeluju na crnogorskoj teritoriji", naveo je Vučinić.

 Sastanak je, dakle organizovala s ostalim novoosnovanim crkvama i vjerskim zajednicama.

"Kao domicilana crkva koja je bila tradicionalna sve do 1918. godine, kad joj je presudio srpski mač, a obnovljena 1993. godine, takođe kao tradicionalna crkva, nijesmo se smatrali pozvanim da prisustvujemo tom sastanku. Takav odnos prema Crnogorskoj crkvi očekivan je od Vlade koja je okupirala zemlju u korist Srbije i politiku usaglašava s njenim interesima, pa čak i s interesima Republike srpske.

Evo tri decenije to je tradicionalan odnos svake vlasti prema Crnogorskoj crkvi. U mišljenju Venecijanske komisije br 953/2019 od 24. juna 2019. godine, o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom statusu vjerskih zajednica, koje je usvojila na 119. plenarnom zasijedanju održanom od 22 do 24. juna 2019. godine, u Uvodu, na strani 5, pod B (istorijska pozadina) piše: "12. Sledeći prikaz istorijske pozadine prvenstveno je zasnovan na informacijama koje su dale crnogorske vlasti."

Crnogorska vlasti, te 2019. godine, dale su sljedeće mišljenje o Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi zapisano  pod tačkom 15:

"Crnogorsku pravoslavnu crkvu osnovao je 31. oktobra 1993. godine Antonije Abramović, koji je kasnije imenovan za mitropolita Crne Gore i vođu Crnogorske pravoslavne crkve."

Tako da su vlasti i tada, za račun Srbije i njenu korist, Crnogorsku crkvu nazivale i držale crkvom novosnovanom  u oktobru 1993. godine, a njenoga poglavara nazivale vođom", naveo je Vučinić.

Kako dodaje, nesrećne zbog obnove Crnogorske pravoslavne crkve, tri decenije, združene crnogorske vlasti i Srpska crkva vodili su i danas vode neobjavljeni rat protiv CPC i njenoga poglavara vladike Mihaila, i to svim sredstvima.

"Naravno da su stoga svi naši zahtjevi da nam se dodijele placevi u Baru i Podgorici za izgradnju sabornih crkava završavali ad akta. Nova Vlada je radikalizovala odnos prema našoj Crkvi i crnogorskome narodu, odričući nam sva prava u ovoj zemlji, kao da smo neprijateljski narod. Za račun Srbije silom je ustoličila okupacionoga duhovnoga guvernera Joanikija na uzurpiranu stolicu Svetoga Petra cetinjskoga. Tom prilikom, na Cetinje, krstila je suzavcem i gumenim mecima, dovodeći zemlju u stanje koje je tendiralo haosu. No, u velikoga se boga nadamo koji nam daje mahove, pa danas imamo četvoricu vladika i 23 svještenika, đakona i ipođakona i podršku od više od 30% javnosti, da ćemo na pravdi boga Crnogorskoj crkvi vratiti domicilni status sa svim posljedicama koje iz njega proističu.  Crnogorskoj crkvi suđeno krst nositi i nosiće ga, vršiti poslanje i uvijek biti uz crnogorski narod i duhovno temeljiti Crnu Goru", naveo je Vučinić u saopštenju.

 

 

Komentari (12)

POŠALJI KOMENTAR

Drago

Ljudi samo treba biti uporan i dati mladosti tehnički dio a iskusne uposliti sa argumentima i malo po malo će se to što izgleda neostvarivo biti će srušeno i postavljeno tamo gdje mu je i mjesto.

Vuko

Mi nemamo svoju vikipediju poslije 15 godina a Bogdanovic je dovodio glumce iz regiona i Italije i pravio nekakve nebitne manifestacije.Zabljak na Rijeci Crnojevica stoji porusen a mogao bi da bude atrakcija koja ce da dovodi gomilu turista.

Vuko

@Anthropos Na engleskoj vikipediji su sve srpski izvori sto znaci da je sve laz.Dokle ide to najbolje pokazuje da postoji strateska video igra u kojoj je prva srpska drzava Duklja.Da smo imali institucije mogli smo samo od tuzbi uzeti dosta para alo posto nemamo...