10 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CV direktorice Kontić tajna! Nema srpsko državljanstvo, a bila savjetnik u Vladi Srbije?

Društvo

Comments 7
Institut za ljekove konačno odgovorio

CV direktorice Kontić tajna! Nema srpsko državljanstvo, a bila savjetnik u Vladi Srbije?

Autor: Antena M

  • Viber

Nakon 22 dana čekanja, Antena M dobila je odgovore na pitanja koja smo još 1. oktobra uputili Institutu za ljekove i medicinska sredstva! Tačnije - dobili smo djelimično zadovoljenje: dio odgovora i dio dokumenata koje smo tražili. Još preciznije – selektivno su izašli u susret našoj profesionalno iskazanoj radoznalosti, na adresi kojoj smo se obratili, puni nade u poštovanje principa transparentnosti.

Zašto je selektivno prava riječ?

Institut nam je dostavio Odluku (od 24. avgusta o.g.) kojom se za v.d. direktora te kuće postavlja pravnica Mira Kontić. Iz toga akta saznajemo štošta, uključujući i to da će nova direktorica „postaviti temelje za dalji razvoj ove institucije“, kao i da je za takvo pregnuće potreban „lider sa iskustvom u javnoj administraciji, regulativi u oblasti ljekova i medicinskih sredstava, evropskim integracijama, a naročito u institucionalnoj saradnji sa državnim i nevladinim sektorom, kao i farmaceutskom industrijom“.

Na stranu što se iz ovoga može zaključiti da bi direktor Instituta, makar i u v.d. statusu, morala biti osoba svestranija od Nebojše Medojevića, neki multiekspert tipa Vesne Bratić, ali sa inkluzijom znanja Zorke Kordić, JBB, npr. Steva Muka i Sergeja Boljevića. Problem je što Anteni M nije dostavljen CV uvažene Mire Kontić, koji bi, moguće, potvrdio da takva osoba, ipak, postoji!?

Posebno je neobično da je naš zahtjev da dobijemo na uvid CV v.d. direktorice Instituta za ljekove i medicinska sredstva odbijen uz obrazloženje da „sadrži podatke o ličnosti, kao i da su podaci iz personalnih dosijea zaposlenih i u skladu sa opštim aktom Instituta označeni stepenom 'INTERNO', te da se nisu stekli zakonski uslovi za skidanje oznaku tajnosti“!?

Ovakvo objašnjenje djeluje pomalo zbunjujuće, pogotovo ako uložite minimalan napor i na pretraživaču Google pokušate da saznate CV sljedećih osoba: William J Burns, David Cohen, Gina Haspel, Vaughn Bishop... Dakle, o pomenutim šefovima CIA i njihovim zamjenicima možete da saznate mnogo više od onoga što je nas zanimalo u vezi v.d. direktorice Instituta za ljekove i medicinska sredstva!?

Zašto bi biografija Đine Haspel bila na izvol'te, a Mire Kontić top secret, đavoli će ga znati! Možda zbog toga što bi radna biografija prve dame Instituta pokazala da nikad nije radila ni ljekarske, ni farmaceutske poslove, što je i logično i dobro po zdravlje nacije, imajući u vidu da je po struci – pravnica.

Tragom odgovora da je, nakon povratka iz Srbije, g-đa Kontić zasnovala privremeni radni odnos u Institutu 25. maja 2020. (Savjetnik za regulativu-izradu propisa u oblasti ljekova i medicinskih sredstava) došli smo do zbunjujuće informacije da se zaposleni u toj ustanovi sjećaju njenog prisustva još od marta prošle godine? Zbunjuje i drugi podatak iz istoga odgovora: Ugovor o radu za radno mjesto Stručni saradnik za regulatornu harmonizaciju sa EU i međunarodnu saradnju u Kabinetu (tadašnjeg) direktora potpisala je 17. 12. 2021!? Pošto taj dan tek treba da svane, biće da se radi o lanjskom 21. decembru?

Dešava se.

Istovjetan je formalni razlog - tajni podaci, što nam Institut nije dostavio ugovor o radu sa svojom novom čelnicom. Ali nam jeste saopšteno da v.d. direktorica ima državljanstvo Crne Gore i – ničije više.

Donekle bi s tim u vezi moglo biti i sljedeće saznanje do kojega smo došli istim alatom (Google) zahvaljujući kojem smo upoznali drage ljude na čelu CIA-e: Mira Kontić je sticala, za izbor potrebno, „iskustvo u javnoj administraciji“ države Srbije. Svjedoči o tome „Zapisnik sa sednice Odbora za zdravlje i porodicu“ Skupštine Srbije, održane novembra 2017. Kojoj je nazočila i „samostalni savetnik“ u Ministarstvu zdravlja, Mira Kontić! Konsultovali smo nekoliko pravnih adresa u susjednoj Srbiji i sve su kategorične: moraš imati državljanstvo Srbije da bi bio zaposlen u Vladi Srbije!?

Glede nove „liderke“ Instituta dodajmo još da, kako saznasmo iz odgovora, očekuje termin za polaganje stručnog ispita, koji i nije uslov za naimenovanje na funkciju v.d. direktorice. Diljem okruženja uslov za naimenovanje za direktora Instituta za ljekove je – medicinska struka: u Srbiji i BiH tu poziciju zauzimaju ljekari; u Sloveniji, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i na Kosovu – farmaceuti. Sa potrebnim nivoom stručne spreme i iskustva na adekvatnom rukovodećem mjestu.

Konačno, u dijelu informacija kojima nam je odobren pristup nalazi se i ona da je sin predsjednika Vlade CG, Miloš Krivokapić radio u Agenciji za ljekove i medicinska sredstva po Ugovoru o radu za privremeno preuzimanje od 18.07. 2016. do 31.07. 2018. a po Ugovoru o radu od 01.08. 2018. do 31.01. 2019. Tada mu je sporazumno prestao radni odnos.

Ovdje, dakako, ne prestaje zanimanje Antene M za propitivanje o više nego zanimljivim dešavanjima u Institutu za ljekove i medicinska sredstva. U odgovorima koje smo dobili ljubazno smo informisani o adresama na kojima je objavljen aktuelni Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta. Sadržaj toga dokumenta, promjene u organizacionoj strukturi, poput razbijanja Centra za ljekove, kadrovska vrteška u kojoj su stručne i naučne refrence, izgleda, bile hendikep, a neiskustvo i manjak specijalističkih i naučnih zvanja odskočna daska... teme su za naš naredni tekst.

I pitanje svih pitanja: kako će se sve to odraziti na kvalitet ljekova i zdravlje nacije?

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Vuk Mandušić

@Mirko On nije javni funkcioner. Nikad nije obavljao, niti se kandidovao za neku javnu funkciju - to je razlika između njih dvoje.

miki

A kako je Srzenticka radila u vladi Kalifornije bez drzavljanstva Amerike?

Mirko

Evo ja na google ne mogu navi CV aca djukanovica? Da nisu povezani ovo dvoje nesto?