18 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

20° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CHO: Ne smijemo dozvoliti da zloupotrebe, kršenje normi i zakona postanu pravilo i ugroze opstanak našeg društva i države

Društvo

Comments 1

CHO: Ne smijemo dozvoliti da zloupotrebe, kršenje normi i zakona postanu pravilo i ugroze opstanak našeg društva i države

Autor: Antena M

  • Viber

Crnogorski helsinški odbor za ljudska prava (CHO) izražava javni protest zbog pogrešne, nelogične i u svim segmentima sumnjive presude Višeg suda u Podgorici kojom su Matica crnogorska i Institut za crnogorski jezik i jezikoslovlje osuđeni da plate više od 42.000 eura.

Kako navode, prije više od deceniju Aleksandar Radoman i Adnan Čirgić podnijeli su tužbu zbog kršenja autorskih prava protiv Svetigore, Oktoiha, Radomira Uljarevića i Predraga Šćepanovića. Naime, dodaju, Radoman i Čirgić objavili su 2008. dotad nepoznati roman kralja Nikole, a tuženi su taj isti roman objavili sljedeće godine (dakle: godinu kasnije!) i lažno ga predstavili kao “prvo izdanje”.

Pošto na sudu, kako navode iz CHO, nijesu mogli dokazati da je 2009. starija od 2008. (sutkinja je bila Milica Vlahović), angažovali su iz sopstvenih šovinističkih i klerikalnih redova vještaka Miodraga Jovanovića koji će "dokazati" da je kralj Nikola napisao dva romana pod istim imenom, iako postoji samo jedan rukopis toga romana - u koji tuženi nijesu ni imali uvid.

"Popovima i advokatima Mitropolije naklonjena sudija koja je ročišta zakazivala u skladu s crkvenim kalendarom, presudu je donijela po diktatu vještaka. Viši je sud oborio tu presudu, a slučaj je preuzela druga sudija. Iznenadni zdravstveni problemi spriječili su advokata tužilaca da dođe na zakazano ročište, o čemu je podnio medicinsku dokumentaciju.

No za Osnovni sud u Podgorici ta dokumentacija nije zavrijedila značaj crvenoga slova. Sutkinja Milica Radović je odbacila tužbu. Ali je Viši sud opet naložio novo ročište. Sudija je opet - bez ročišta - potvrdila prethodnu presudu. Nakon toga je Viši sud (predsjednik Vijeća Višeg suda Ranko Vukić i članovi Vijeća Aleksandar Stojanović i Sonja Drašković), potvrdio tu presudu, koja je u suprotnosti s prethodnim nalogom Višega suda", objašnjavaju iz CHO te dodaju:

"Zašto je to tako? Zato što Crnom Gorom, u mnogim značajnim segmentima naših života, vlada Crkva Srbije čiji su advokati ujedno branioci tužene strane. Zato što Crkva Srbije, očito, ima veliki uticaj i na crnogorsko sudstvo. Zato što su se montenegristi i montenegrističke ustanove (Aleksandar Radoman i Adnan Čirgić lično, kao i Matica crnogorska i Institut za crnogorski jezik i jezikoslovlje) usudili tužiti velikosrpske šoviniste i fantomsku izdavačku kuću Crkve Srbije. Zato i treba da plate!

Bez obzira na činjenice, datume, elektronski ovjerenu registraciju izdanja (tzv. CIP) oni koji su prvi izdali roman kralja Nikole treba da plate onima koji su to učinili poslije njih"

CHO upozorava sve političke i društvene činioce u Crnoj Gori da je, i u ovom slučaju, na djelu potpuno pretvaranje države Crne Gore u pokrajinu tzv. “srpskoga sveta”, kojim upravljaju srpske političke i bezbjednosne strukture i Crkva Srbije.

U takvome svijetu i poretku stvari i “vrijednosti” je, kako ističu, moguće da se slave ratni zločini i ratni zločinci, da ratni zločinci budu proglašeni za svece i mučenike, da jedan šovinista i opskurni promoter fašističkih ideja bude član crnogorske Državne komisije za UNESCO, da promoter naci-fašističkih stavova usmjerenih na negiranje države Crne Gore i svih ne-Srba koji u njoj žive bude nagrađen jednom od najviših državnih nagrada.

"U takvom je u svijetu moguće je da budete osuđeni da platite kaznu od 42.000 hiljada eura ako se usudite tužiti počasne građane i zaštićene pojedince tog “novog poretka” zbog njihovih zloupotreba i nelegalnih radnji.

Naša zajednička obaveza - svih organizacija, institucija i pojedinaca koji žele da očuvaju i da odbrane demokratsku, sekularnu i građansku Crnu Goru - je da reagujemo i da ne dozvolimo da očigledne zlouptrebe, kršenje normi i zakona postanu pravilo i da ugroze sami opstanak našeg društva i države", zaključuju iz CHO u saopštenju.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Martinić

Razočaran sam u iskazane životne vrijednosti sudije Vukića. Volio bih da ovo pročita i promisli. Toliko.