26 °

max 26 ° / min 18 °

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

23° / 14°

Subota

25.05.

24° / 15°

Nedjelja

26.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Plan generalne regulacije CG - prva žrtva apostola urbanizma

Društvo

Comments 0
Postupak protiv ministra Ratka Mitrovića

Plan generalne regulacije CG - prva žrtva apostola urbanizma

Osnovni cilj izrade PGR-a bio je da se na nov način, jednovremeno na nivou pet regiona, obezbijedi planska dokumentacija za teritoriju cijele države, u skladu sa opredeljenjima privrednog, socijalnog, ekološkog i kulturno istorijskog razvoja.

Autor: Antena M

  • Viber

Stručni tim koji je Ministarstvo održivog razvoja i turizma naimenovalo da izradi Plan generalne regulacije Crne Gore iznenada (PGR) i bez valjanog obrazloženja ostao je bez angažmana. To je bila jedna od prvih odluka koje je donio ministar Ratko Mitrović nakon stupanja na čelo Ministrstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

U decembru 2020. ministar Mitrović nezakonitim pisanim Obavještenjem raskida Ugovor o izradi Plana generalne regulacije CG, čija je izrada započeta u avgustu te godine a, prema ugovoru, trebalo da bude završena u julu 2022.

Jednostrani raskid

Ugovor o izradi PGR-a potpisao je tim od 60 eksperata (doktora nauka, magistara, stručnjaka sa relevantnim evropskim i domaćim referencama), kojima su se u radnom timu pridružili predstavnici 24 opštine u Crnoj Gori i više od 60 saradnika za različite oblasti.

Ugovor je raskinut jednostrano, na osnovu neprovjerenih informacija i saznanja, bez komunikacije sa Stručnim timom za izradu PGR-a i zanemarujući činjenicu da je Stručni tim u skladu sa Ugovorom u roku završio i predao prvu od četiri faze planskog dokumenta.

Prema važećem Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata postoje dva plana kojim se reguliše prostor Crne Gore. To su Prostorni plan Crne Gore i Plan generlane regulacije Crne Gore. Istim tim Zakonom dato je da je donošenje ova dva plana OBAVEZNO.

Stupanjem na dužnost ministar Mitrović sa svojim najbližim saradnicima obustavlja izradu PGR, ne obazirući se na Zakonom propisanu obavezu njegovog donošenja! Takođe, sve vrijeme svog mandata jedino radi na izmjenama PUP-ova i lokalnih planskih dokumenata koje važeći Zakon ne prepoznaje!?

Članovi Stručnog tima sa kojima je razgovarala Antena M i dalje ne razumiju razloge obustavljanja ovoga, za Crnu Goru izuzetno važnoga, planskog dokumenta.

Ni poslije godinu od raskida Ugovora o izradi PGR, i pored više javinih najava Ministra i njegovih bliskih saradnika, nijesu zvanično pokrenute izmjene Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, niti su predočene vizije o novom sistemu planiranja, hijerehiji planske dokumentacije, i potrebnim sredstvima i rokovima za ažuriranje cjelokupne planske dokumentacije u Crnoj Gori.

Sve što je javnost mogla da čuje bile su paušalne procjene o načinu finansiranja i funkcionisanja novog Instituta koji bi se bavio izradom prostornih planova i neformalni sastanci na kojima je Ministar sa svojim prvim saradnicima obećavao radna mjesta kolegama i dovodio ih u zabludu kad je njihov radni angažman u pitanju.

Nakon brojnih obraćanja ministru Ratku Mitroviću, sekretaru Radovanu Bojoviću i savjetnici Premijera Ani Samardžić, nakon prezentacija dokumentacije državnom sekretaru Aleksandru Ašaninu i nakon više sastanaka sa predstavnicima Ministarstva, na kojima su iskazana uvjeravanja da će ono preinačiti Obavještenje o raskidu, i Stručnom timu ponuditi sporazumni raskid Ugovora, do toga nije došlo.

Po pravdu na sud

Zbog činjenice da su ispunili svoje Ugovorne obaveze, a našli se u nezavidnoj profesionalnoj situaciji, članovi Stručnog tima su Osnovnom sudu u Podgorici predali Tužbu protiv Ministarstva, sa nizom tužbenih zahtjeva koji se odnose na ovaj postupak.

Advokatica Ivana Jončić za Antenu M kaže da će posljednju riječ morati da kaže sud. 

- Ministarstvo je bez utemeljenja u zakonu i ugovoru jednostrano raskinulo ugovor o PGR-u zbog čega je pričinilo imovinsku štetu angažovanim licima. Iz ovih razloga pokrenut je postupak protiv Ministrstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma pred Osnovnim sudom u Podgorici. U sudskom postupku tužioci će dokazati da je ugovor nezakonito raskinut te tražiti isplatu novčanih sredstva za blagovremeno izvršen dio posla ali i naknadu cjelokupne obaveze koju je Ministarstvo po osnovu ugovora imalo prema angažovanim licima."

Osnovni cilj izrade PGR-a bio je da se na nov način, jednovremeno na nivou pet regiona, obezbijedi planska dokumentacija za teritoriju cijele države, u skladu sa opredeljenjima privrednog, socijalnog, ekološkog i kulturno istorijskog razvoja.

S obzirom na to da prostor postaje sve značajnija ekonomska kategorija, planiranje na nivou regiona trebalo je da stvori preduslove za prevazilaženje neujednačenosti i ograničenja razvoja na lokalnom nivou i predloži mehanizme za uvođenje novih politika, programa i strategija.

Trebalo je da završi sa lošom praksom mnogo malih planova

Izrada PGR-a novost je u našoj planerskoj praksi.

Važeći Zakon uvođenjem PGR-a pokušava da napravi otklon od loše predhodne prakse, u kojoj se prostor Crne Gore reguliše kroz veliki (posrijedi su stotine planova, npr. samo Podgorica ima 140 važećih planova) broj manjih planskih dokumenata neujednačenog kvaliteta. Takođe, izrada PGR omogućila bi da cjelokupan prostor države bude prekriven Planskim dokumentom iz kojeg je moguće, u najvećem dijelu, dobiti direktne uslove za izgradnju objekata. To implicira veliki broj prednosti, preduslove za ulaganja u javne i privatne investicije, regulaciju divlje gradnje, očuvanje i zaštitu.

Integralnim pristupom planiranja u PGR-u trebalo je implementirati sve vodeće principe za upravljanje prostorom, i u skladu sa njima definisati nova pravila za izgradnju objekata i uređenje prostora.

Zadaci PGR-a

Jedan od važnih zadataka PGR-a bio je da definiše uslove i pravila za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata na teritoriji Crne Gore.

Prvi put planski dokument trebalo je da obezbijedi planiranje morskog područja, kojim bi se kroz primjenu ekosistemskog pristupa uskladili različiti ciljevi upravljanja kopnom i morem, i obezbijedili preduslovi za očuvanje morske sredine.

Takođe, usvajanjem PGR-a bili bi stvoreni preduslovi za ulaganja i investicije koje su u dosadašnjem periodu bile uslovljene dugim procedurama izrade i donošenja pojedinih planskih dokumenata.

U dijelu planiranja gradova, trebalo je obezbijediti poboljšanje kvaliteta života, što bi se postiglo kroz zaštitu društvenih interesa i uspostavljanje pravila za razmještaj gradskih funkcija, koje će uz vođenje efektne zemljišne politike omogućiti održivi razvoj gradskog područja. Trebalo je u što većoj mjeri primijeniti principe´zelenih gradova´, promovišući uređenje obala rijeka, uspostavljanje javnih pješačkih prostora, izgradnju javnih sadržaja, uvođenje parkinga i javnog prevoza, kao i uređenje zelenih površina i njihovo povezivanje sa izvangradskim predjelima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR