23 °

max 36 ° / min 19 °

Subota

02.07.

36° / 19°

Nedjelja

03.07.

35° / 22°

Ponedjeljak

04.07.

35° / 22°

Utorak

05.07.

35° / 21°

Srijeda

06.07.

33° / 20°

Četvrtak

07.07.

32° / 20°

Petak

08.07.

31° / 19°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
26. Internacionalna IEEE IT2022 Konferencija i EuroCC radionica za HPC/HPDA/AI

Društvo

Tag Video
Comments 0

26. Internacionalna IEEE IT2022 Konferencija i EuroCC radionica za HPC/HPDA/AI

Izvor: Sponzorisano

Autor: Antena M

  • Viber

Uz podršku Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore i Fakulteta za informacione sisteme i tehnologije Univerziteta Donja Gorica, a pod pokroviteljstvom IEEE-a, organizovana je XXVI naučno-stručna konferencija „Informacione tehnologije – sadašnjost i budućnost 2022“ koja je održana 16, 17 i 18. februara 2022.

Kako se navodi u saopštenju, ovaj naučno-stručni skup, koji se već 26 godina organizuje, ima za cilj sveobuhvatno i multidisciplinarno sagledavanje aktuelnosti u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija.

"Na ovogodišnjoj Konferenciji su organizovane prezentacije naučnih i stručnih radova, rezultata međunarodnih istraživačkih projekata i dvodnevna EuroCC radionica pod nazivom “2nd High Performance Computing, High Performance Data Analytics, and Artificial Intelligence Workshop’’. Osnovne teme IT 2022 koje su se razmatrale na ovogodišnjoj konferenciji tiču se razvoja i primjene informaciono-komunikacionih tehnologija u svim sferama nauke, obrazovanja, industrije i društva uopšte. Predsjedavajući ove konferencije bio je prof.dr Božo Krstajić sa Elektrotehničkog fakulteta, Univerziteta Crna Gore. Na konferenciji je prezentovano preko 30 naučnih radova uključujući i radove iz oblasti Interneta stvari, računarstva visoki performansi i vještačke inteligencije", navoidi se u saopštenju UDG-a. 

Konferenciju i radionicu je ispratilo oko 100 učesnika.

EuroCC radionicu je prvog dana otvorila prof. dr Milica Vukotić, dekanica Fakulteta za informacione sisteme i tehnologije, UDG dok je moderator bio doc. dr Tomo Popović, UDG.

U okviru radionice su učestvovali predavači iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore i Kipra, a teme su bile: “Aktivnosti EuroCC Montenegro nacionalnog centra kompetencija”, ‘’HPC i priče o uspjehu iz Fortissimo Eksperimenata’’, ‘’Podešavanje hiperparametara XGBoost-a za strukturirane skupove podataka’’, a završna tema prvog dana bila je ‘’Razvoj kompjuterske vizije za pametne farme uz pomoć vještačke inteligencije’’.

"Drugog dana EuroCC radionice imali smo prezentere iz Holandije, Češke i Crne Gore koji su održali prezentacije o računarstvu visokih performansi i crnogorskoj industriji dok su na kraju konferencije studenti UDG predstavili svoje projekte iz oblasti HPC i vještačke inteligencije", navodi se. 

Više informacija:

IT konferencija: http://www.it.ac.me

EuroCC Montenegro: https://eurocc.udg.edu.me

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR