8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Preminuo Tadeusz Jankovski, ski trener sa kojim je crnogorsko skijanje postiglo najveće uspjehe

Društvo

Comments 2

Preminuo Tadeusz Jankovski, ski trener sa kojim je crnogorsko skijanje postiglo najveće uspjehe

Autor: Obrad Pješivac

  • Viber

Vijest da je preminuo Poljak Tadeusz Jankowski među Žabljačanima je prihvaćena sa tugom.

Popularni Tadek, kako su ga pod Durmitorom zvali proveo je, sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka, četiri godine trenirajući ski trkače i biatzlonce, ne samo sa Žabljaka već i iz drugih crnogorskih klubova.

Po mišljenju upućenih bio je najbolji i najuspješniji trener koji je pripremao skijaše sa Žabljaka o čemu svjedoče najveći uspjesi u ovom sportu. Poput ekipe biatlonki koje su tih godina bile prvakinje Balkana, Gorana Grbovića, trećeg po plasmanu pionira na otvorenom Poljske, nezvaničnom prvenstvu Evrope. I nebrojeno uspjeha članova kluba koji nikad u postojanju nije bio masovniji.

Njegov skijaški entuzijazam nije se ogledao samo u pripremi takmičara. Tadek je ljetnji period posvetio gradnji staze za nordijsko skijanje koja je po ocjenama struke ispunjavala sve karakteristike za održavanje najvećih takmičenja. Turbulentna vremena koja su iza nas devastirala su taj objekat ali ga je u značajnom dijelu obnovio Tadekov pulen Goran Grbović koji je nastavio porodičnu tradiciju uspješnog ski trkača. Krenuo je tragom svog prvog trenera i sada je trener naših nordijaca.

Tadek je ostao upamćen i po humanom i hrabrom djelu jer je ljeta 1986. bez razmišljanja skočio u nabujalu Taru i spasio djevojčicu.

Po odlasku sa Žabljaka Tadek je svoju trenersku misiju nastavio u Poljskoj formirao ženski biatlon i edukovao mnoge reprezentativce u njegovoj domovini. Preminuo je u 92. godini života i sahranjen u Zakopanama.

 

 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Małgorzata

Hvala na lijepe uspomenama...

đed

SLAVA MU. Veliki čovjek i sportista. Osvajač Olimpijskih medalja. Sa ženskom biatlonskom ekipom Poljske, postigao velike rezultate.