21 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

15° / 10°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

12° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mladi priželjkuju društvo iz kojeg neće željeti da odu, kao i moralne, odgovorne i empatične političare

Izvor: PR Centar

Društvo

Comments 0

Mladi priželjkuju društvo iz kojeg neće željeti da odu, kao i moralne, odgovorne i empatične političare

Izvor: PR Centar

Autor: Antena M

  • Viber

Mladi u Crnoj Gori žele da žive u društvu bez predrasuda i diskriminacije, u kojem su svi jednaki, žele škole u kojima će učiti kako da kritički razmišljaju, a od političara/ki očekuju da budu moralni, odgovorni i da rade za dobro svih.

To su poruke učesnika/ca volonterskih klubova, koji su oformljeni u okviru Juventasovog projekta “Propitujem, dakle, postojim”, gdje su mladi govorili o tome u kakvom društvu žele da žive, u kakvim školama bi trebalo da uče, kao i o idealnim političarima/kama koje vide kao svoje predstavnike/ce.

Na pitanje u kakvim školama žele da uče mladi iz Podgorice, Bara, Berana i Pljevalja kazali su da žele školu koja ima više razumijevanja za neformalno obrazovanje i vannastavne aktivnosti, u kojoj će svi biti jednaki i moći da budu ono što jesu, u kojoj će bez predrasuda i osuđivanja učiti o seksualnom obrazovanju.

Potrebne su, im kako su rekli, škole, koje će podsticati kritičko mišljenje, gdje će moći da iskažu stavove, mišljenja, a da zbog toga ne budu diskriminisani. Vjeruju da bi se, ukolko bi se promijenio sistem vrednovanja u školi, mijenjalo i društvo i zajednica bi konačno išla nabolje.

Mladi iz četiri crnogorska grada žele da žive u društvu koje će da sasluša svaki glas, koje prihvata razlike kao bogatstvo, u kome su svi jednaki bez obzira na fizički izgled, stavove, mišljenja, nacionalnost, vjeroispovijest.

Crnogorski srednjoškolci hoće da žive u društvu bez predrasuda, koje afirmiše mlade talente, u kojem se uvažava glas mladih, gdje nije sramota da muškarac zaplače, u kojem se mnogo ulaže u obrazovanje, prilike zaslužuju znanjem, a ne poznanstvom i partijskim knjižicama.

Priželjkuju da crnogorsko društvo bude takvo da iz njega neće poželjeti da odu, kao i da je fokus na onome što nas spaja, a ne na onome što nas dijeli.

Na pitanje kakve političare žele, mladi su rekli da žele moralne, demokratske, empatične i odgovorne političare, koji će ih uključivati u donošenje odluka, koji ih neće razdvajati po nacionalnosti, koji neće miješati religiju i politiku, koji će Crnu Goru dostojanstveno predstavljati u inostranstvu.

Od političara očekuju da objektivno sagledavaju stvari, odgovorno i savjesno donese dobre odluke za cijelo društvo, posebno za mlade, da ulažu u obrazovanje i da brinu o svim građanima, a ne da ih se sjete samo pred izbore.

Srednjoškolci i srednjoškolke su saglasni/e da je neophodno uvođenje predmeta građansko obrazovanje i medijska pismenost i u srednje stručne škole, a da je participacija mladih, posebno u procesu donošenja odluka izuzetno važna za demokratizaciju društva.

Iz Juventasa je saopšteno da su, kroz seriju edukativnih i volonterskih aktivnosti, mladi koji su direktno i indirektno učestvovali u projektu imali priliku da poboljšaju vještine medijske pismenosti i kritičkog razmišljanja, što je doprinijelo njihovoj ukupnoj otpornosti na političke manipulacije, radikalizam i propagandu.

“Set vještina i znanja koje su stekli tokom projekta čine ih sposobnijim da kritički posmatraju aktuelna politička previranja, prepoznaju kada su izmanipulisani od političkih struktura, a takođe su stekli svijest o važnosti i potencijalima društvenog aktivizma i poštovanja različitosti”, kazali su iz Juventasa. 

Projekat “Propitujem, dakle, postojim!” implementira nevladina organizacija Juventas u saradnji sa Unijom srednjoškolaca Crne Gore.

Realizuje se u sklopu projekta “OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE” koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), u partnerstvu sa njemačkom fondacijom Friedrich Ebert (FES), NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i NVO Politikon mreža, a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave, digitalnog društva i medija i Kancelarijom za evropske integracije Vlade Crne Gore. Projekat finansira Evropska unija.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR