24 °

max 24 ° / min 15 °

Petak

17.05.

24° / 15°

Subota

18.05.

24° / 16°

Nedjelja

19.05.

26° / 16°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

23° / 16°

Četvrtak

23.05.

23° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ratković: Uprava za katastar da odbije zahtjev Crkve Srbije kao neosnovan

Društvo

Comments 2

Ratković: Uprava za katastar da odbije zahtjev Crkve Srbije kao neosnovan

Autor: Antena M

  • Viber

„Predstavnici četiri Prekornička Bratstva (Vučkovići, Banovići, Laličići i Ratkovići) su dana 13. avgusta 2022. godine održali Zbor u svojoj seoskoj Školi i ispred svoje Crkve, a po pitanju inicijative Mitropolije crnogorsko-primorske u sastavu SPC – Crkve Srbije (kako je zvanično imenuje Carigradska patrijašija) od 06. juna 2022. godine, kome je prisustvovao 31 brastvenik“, navodi se u saopštenju Odbora za odbranu statusa crkve “Sveti Nikola” koje potpisuje portparol ovog tijela Rade Ratković.

Ratković je kazao da je tema Zbora bila informacija o zahtjevu MCP SPC Upravi za katastar i državnu imovinu za upis prava svojine iz prava korišćenja na Prekorničku crkvu “Sveti Nikola” iako, kako je istakao, MCP SPC, po hronologiji upisa u katastru, nema ni pravo korišćenja ni pravo svojine. 

„Pravo korišćenja je upisano na samu Crkvu – Pravoslavna Crkva “Sv. Nikola” Prekornica, Ljubotinj, koju su podigla i održavaju prekornička bratstva već više od 160 godina“, napominje Ratković. 

To je, kaže, naša narodna crkva, shodno tradiciji koju je još Njegoš jasno definisao riječima (parafraziramo): “Crkve su narodne, ni popova, ni vladika, nego narodne. Svještenstvo u njima ima udjela taman koliko i svaki drugi Crnogorac”. 

„Tradcionalno važe istihovi “Muž je branič žene i đeteta, narod branič crkve i plemena”, što nas sve obavezuje da stanemo u odbranu naših svetinja i naše crkvene tradicije, te ne dopustimo krađu i prekrađu zadužbina naših predaka, koje pripadaju nama, a svakom čovjeku dobre volje slobodan je pristup uz poštovanje reda i Zakona“, rekao je Ratković.

Dodaje da su predmetom neosnovanog zahtjeva, pored Crkve, i sav prostor crkvene porte, uključujući i grobove predaka i grobna mjesta koja su svako pojedinačno privatna svojina. 

„Brastvenici su formirali Odbor od predstavnika svih brastava i usvojili podnesak -izjašnjenje koji smo dostavili Upravi za katastar, Područna jedinica Cetinje. Energično zahtijevamo da se neosnovani Zahtjev MCP SPC odbije kao neosnovan i da se nama, u slučaju spora, osigura status stranke u sporu“, zaključio je Ratković.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Boys

Neće nam biti prvi put da ih ispratimo s, Prekornice," ka iz ujaka" al eto da probamo preko institucija...

Mitar

Svaka cast na inicijativi ali mislim da je prekasno! Svi ti objekti sad pripadaju srbiji!