8 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crnogorsko filološko društvo osuđuje diskriminaciju po jezičkom osnovu: Raonić i menadžment RTCG da podnesu ostavke

Izvor: RTCG

Društvo

Comments 4

Crnogorsko filološko društvo osuđuje diskriminaciju po jezičkom osnovu: Raonić i menadžment RTCG da podnesu ostavke

Autor: Antena M

  • Viber

Crnogorsko filološko društvo oštro osuđuje diskriminaciju po jezičkom osnovu kojoj je izložen novinar RTCG zbog korišćenja crnogorskoga jezika.

"Crnogorski jezik je Ustavom Crne Gore označen kao službeni jezik i svaka zabrana ili ograničavanje njegove upotrebe na način kako je to planirao menadžment RTCG-a moraju naići na opštu osudu, ali i biti zakonski sankcionisani. Ustavom Crne Gore strogo je zabranjena diskriminacija po bilo kom osnovu, pa se čin uklanjanja novinara s radne pozicije zbog toga što koristi crnogorski jezik ne može drugačije tumačiti do kao kršenje Ustava i besprizorna diskriminacija. Od samoga postupka šikaniranja novinara samo je bestidniji demanti generalnoga direktora RTCG-a koji zamjenom teza i lijepeći etikete nacionalizma i ekstremizma onima koji su se usudili da ukažu na skandalozno ponašanje menadžmenta RTCG-a na posredan način zapravo potvrđuje loše namjere i autokratske metode obračuna s onima koji su označeni kao nepoželjni", navode iz Crnogorskog filološkog društva.

Kako dodaju, budući da RTCG pod rukovodstvom Borisa Raonića u kontinuitetu dokazuje da nije javni servis već jedna od propagandnih platformi u službi hegemonističkoga projekta Aleksandra Vučića pod imenom Srpski svet, izvjesno je da je diskriminacija novinara zbog korišćenja crnogorskoga jezika samo uvod u proces segregacije Crnogoraca te njihove asimilacije.

"Crnogorsko filološko društvo poziva Borisa Raonića i menadžement RTCG-a da zbog otvorene diskriminacije novinara pod hitno podnesu ostavke i na taj način umanje štetu koju su proizveli svojim protivustavnim i diskriminatornim djelovanjem. Pozivamo i Ombudsmana, kao i Direktorat za medije Ministarstva kulture, kao i Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava da osude diskriminaciju i preduzmu sve mjere iz svojega domena da se spriječi dalja diskriminacija po jezičkome kriteriju. Istovremeno, upozoravamo sljedbenike Vučićeve politike koji su – kako to pokazuju i prvostepene sudske odluke – uzurpirali čelne pozicije u Javnome servisu, da će protiv njih biti pokrenute tužbe zbog kršenja Ustava i diskriminacije", navode iz Crnogorskog filološkog društva.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Krsto

Ja bih zabranio svaku televiziju koja se prikazuje u Crnu Goru koja ima prevod na ekavicu.Svaka bi morala da ima prevod na Crnogorski jezik ijekavskog izgovora.I nebih tu stao no mi nebi moga nijedan političar progovorit u skupštinu Crne Gore ako ne priča ijekavski !!!

Silver Korda

Povraća mi se od "ekavizacije i bèeeeoogradskog" govora na TV i Radio programima u CG!

Profesor

Ovo je fašizam inače, ne znam da li su ljudi toga svjesni... Užas što smo doživjeli.