10 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Raonić demantovao sam sebe!

Društvo

Comments 3

Raonić demantovao sam sebe!

Izvor: Pobjeda/Antena M

Autor: Portal Antena M

  • Viber

Generalni direktor RTCG Boris Raonić je juče tokom sastanka sa novinarom kome je u četvrtak urednik zabranio da u informativnim emisijama koristi jotovanu verziju crnogorskog jezika - kazao da niko nema pravo da mu brani da tako govori u programu, saznaje Pobjeda.

Ovim riječima je Raonić zapravo potvrdio pisanje Antene M, koja je u petak objavila da je urednik Prvog programa Radija Crne Gore Milutin Tomašević zabranio dugogodišnjem novinaru tog medija da koristi jotovanu varijantu crnogorskog jezika u informativnim emisijama, te da to može činiti u Redakciji na jezicima manje brojnih naroda.

Demantovao je i izjavu koju je dao Pobjedi u petak, tvrdeći da to nije istina i da to nikome ne pada na pamet.

Raonić je zakazivanjem sastanka i izjavom da niko ne može da zabrani upotrebu te varijante jezika opovrgnuo i svoju objavu na društvenim mrežama.

Nakon odluke novinara RTCG da angažuje advokata i zahtjeva koji je predao arhivi da mu se odluka o zabrani dostavi napismeno, Raonić se oglasio na Fejsbuku.

Napisao je da ima potrebu da prijateljima pojasni aferu ,,jotovanje“ te da je tek stigao u Crnu Goru. U svom statusu na toj društvenoj mreži, Raonić je saopštio da je u petak ujutro pozvao troje novinara od, kako navodi, njih oko 250 koji u RTCG koriste jotovanu verziju crnogorskog jezika i zamolio ih da mu saopšte da li neko na njih vrši pritisak u tom smislu, te da mogu računati na njegovu punu podršku ukoliko se to zaista dešava.

Raonić u obraćanju svojim „prijateljima“ nije objasnio kako to da uopšte zna koja tri od 250 novinara pričaju jotovanom verzijom crnogorskog jezika.

On je u svojoj objavi napisao i da mu je jedna osoba ,,kazala da joj je saopšteno da će morati da radi samo posao za koji ima rješenje, a ne sve kao do sada“.

- O tome ću sa njegovim šefom, koliko danas – poručio je Raonić na Fejsbuku.

Novinar kojem je zabranjeno da govori jotovanom verzijom jezika pripada Redakciji na jezicima manje brojnih naroda, ali je vodio i informativni program.

Na ovaj način je Tomašević, zahtjevom da radi samo posao za koji ima rješenje, novinara sklonio iz informative.

Smještanje onih koji govore jotovanom verzijom crnogorskog jezika u emisije namijenjene manje brojnim narodima u Crnoj Gori je protivustavno.

Ustavom je definisano da je službeni jezik u Crnoj Gori crnogorski, izrađen je Pravopis crnogorskoga jezika, koji je objavljen u ,,Službenom listu Crne Gore“ i koji je izdalo tadašnje Ministarstvo prosvjete i nauke Crne Gore. Obje varijante crnogorskog jezika, jotovana i nejotovana su ravnopravne.

Antena M je objavila, podsjetimo, da je Tomašević prenio novinaru da je menadžment RTCG-a odlučio da mu zabrani rad u informativnoj redakciji, ali i da su drugi zaposleni koji je koriste upozoreni da to više ne čine.

Slučaj pred ombudsmanom

– Mislim da je formiran predmet pred institucijom zaštitnika vezano za slučaj jotovanja, pa ne bih smjela da povrijedim tajnost postupka – kazala je juče Snežana Armenko, zamjenica zaštitnika ljudskih prava i manjina.

Ona je kao kandidatkinja za sudiju Ustavnog suda pred Ustavnim odborom u parlamentu tako odgovorila na pitanje poslanice Jovanke Laličić da li je prekršen Ustav time što je zabranjeno korišćenje jotovane verzije crnogorskog jezika u RTCG, ističući da se jotovana verzija može upotrebljavati u programu manjinskih naroda.

– Kroz progon jotovane verzije crnogorskog jezika, vrši se progon crnogorskog jezika. Pokušavaju se asimilirati crnogorski jezik i Crnogorci – kazala je Laličić.

Armenko je kazala da, s obzirom na poziciju kandidata, ne bi smjela da komentariše slučajeve koji se tiču procjene ustavnosti.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

herceg

ovako gledajuci sliku, pomislim da je diler deviza kod bivse knjizare Kultura

lošmi

Raonić je krenuo dtopama Milice zanovetnice,proćerivanje Crnogorskog jezika a bogami je i pitanje,obzirom na školu koju je završio,da li Raonić zna o čemu se radi????

Ostavka

Da li ovaj funkcioner ima imalo stida i odgovornosti. Broj afera koje je proizveo za godinu dana je za ostavku i procesuiran je. On i dalje dijeli moralne lekcije i priča o javnom interesu. Sramotno