14 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

18° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
AIR MNE krije rashode, rado prijavljuje prihode, a putnici su mu vazda na prvom mjestu

Društvo

Comments 0

AIR MNE krije rashode, rado prijavljuje prihode, a putnici su mu vazda na prvom mjestu

Naprasnim otkazivanjem letova, sms porukama neadekvatnog sadržaja i nepokazivanjem i minimuma brige za putnike, ne postaje se kredibilna pa ni profitabilna kompanija.

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Kompanija Air Montenegro iznajmila je avion kompanije Trade Air iz Hrvatske jer je jedini avion koji imaju na raspolaganju, Embraer oznake 4O-AOA, imao kvar. Podsjećamo, Embraeru navedenih registarskih oznaka kvar je otkriven u utorak veče, zbog čega su putnici, koji su u srijedu u podne trebalo da lete iz Ljubljane za Podgoricu, obaviješteni u utorak u 23 sata da im je let otkazan!

Antena M pisala je o tome u srijedu ujutru, nakon poziva ogorčenih putnika i bezuspješnog pokušaja da od šefice sektora Komercijale Dragane Frantov dobije informaciju o razlogu pomjeranja leta cijela dva dana(!) i eventualnom zbrinjavanju, prema našim nezvaničnim saznanjima, pedesetak putnika koji su ostali bez prevoza za Podgoricu.

Drugi avion nacionalne aviokompanije dat je u višemjesečni zakup Air Serbia i na njega naš avioprevoznik ne može da računa još zadugo.

Iz navedenih razloga, AirMontenegro kompanija morala je da plati najam aviona iz Hrvatske kako bi saobraćaj bio stabilizovan.

Koliko je koštao zakup aviona iz Hrvatske, zašto se u zakup daje jedan od samo dva aviona kojima naša nacionalna aviokompanija raspolaže, koliko iznosi prihod od ustupanja aviona srpskoj kompaniji, te šta je urađeno da se putnicima koji su imali karte za let iz Ljubljane refundiraju troškovi i zašto im odmah nije ponuđen alternativni prevoz i(li) smještaj - Antena M pitala je prije dva dana upravu AIR MNE. Odgovori obećani za četvrtak stigli su juče predveče. 

Šta odgovori skrivaju, a šta se u njima rado otkriva uistinu je lako prepoznati.

Avion (Airbus 320 sa 150 sjedišta, prema saznanjima Antene M) koji je zakupljen od TradeAir-a obavio je dvije rotacije na liniji Podgorica-Beograd čime je, kako su saopštili iz AIR MNE, obezbijeđen neometan saobraćaj.

Iako ih nijesmo pitali, u nastavku odgovora ponudili su stav umjesto brojeva:

"Ovakav kratkoročni zakup ne ugrožava opravdanost i isplativost višemjesečnog zakupa koji je Air Montenegro ugovorio sa Air Serbia."

U tačnost te procjene možemo da vjerujemo, ali ne i da sami izvedemo računicu jer cijenu najma aviona iz Hrvatske, kako nam je odgovoreno, nije moguće otkriti javnosti!? No, nije bilo nikakvih problema da nam AIR MNE otkrije koliko zarađuje od iznajmljivanja aviona kompaniji susjedne Srbije. 

"Avio-prevoznik Air Serbia zakupio je avion kompanije Air Montenegro do marta ove godine. Za tri mjeseca, koliko traje ovaj aranžman, očekuje se da će kompanija prihodovati oko 900.000 eura, što je prema procjenama menadžmenta isplativa finansijska odluka, naročito imajući u vidu da se kompanija odlučila da avion da u zakup u toku zimskog perioda godine, kada je manji intenzitet saobraćaja i kada su u toku pripreme za ponovno pokretanje važnih linija tokom ključnih mjeseci ljetnje sezone. Ovakve vrste aranžmana česta su praksa u avio-industriji i povoljna prilika da se obezbijedi dodatna ili bolja iskorišćenost vazduhoplova."

Novac je, očito, za upravu AIR MNE tajna samo kad se troši. A u kalkulaciji isplativosti, očito, menadžment ove kompanije ne računa na parametre koji se ne mogu odmah iskazati brojkama, ali itekako utiču na dugoročno poslovanje. Profesionalci znaju da na uspješnost  jako utiče stepen zadovoljstva i povjerenja koje putnici imaju prema kompaniji. Naprasnim otkazivanjem letova, sms porukama neadekvatnog sadržaja i nepokazivanjem i minimuma brige za putnike, ne postaje se kredibilna pa ni profitabilna firma.

A upravo na naše sasvim konkretno pitanje o tretmanu putnika koji su imali karte za let Ljubljana-Podgorica dobili smo diplomatski odgovor!

Antena M: "Prilikom obavještavanja putnika o tome da je let iz Ljubljane otkazan, nijeste im ponudili nijednu alternativu, koju ste kao kompanija bili obavezni da obezbijedite (smještaj, alternativni prevoz, refundacija troškova). Kako ćete se sada ponijeti prema tim obavezama i da li će naknadno uslijediti obeštećenje putnika?

Air Montenegro: "Air Montenegro u svakoj situaciji svoje putnike stavlja na prvo mjesto. U konkretnom slučaju leta za Ljubljanu, koji je zbog nepredviđenih okolnosti pomjeren, uradili smo sve što je bilo u našoj moći i obavezi u datim okolnostima, blagovremeno informisali putnike i odgovorili na sve njihove upite u najkraćem roku."

Šta putnici otkazanog leta misle o odnosu AIR MNE prema njima, menadžment kompanije bolje da ne provjerava. Mada, nakon ovakvoga odgovora, a imajući u vidu da barem neke od njih do sinoć niko iz AIR Montenegro nije ni pozvao, a kamo li informisao kako da dobiju natrag novac za kartu koju su uredno platili i za neplanirane troškove, nije isključeno da najnervozniji zakucaju na vrata odgovornih.

Čini se da je to mnogo realnije nego da se opet pojave na letu AIR MNE.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR