13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Najveća međunarodna vojna vježba u Kolašinu okupila oko 250 učesnika

Izvor: Ministarstvo odbrane

Društvo

Comments 0

Najveća međunarodna vojna vježba u Kolašinu okupila oko 250 učesnika

Autor: Antena M

  • Viber

Vježba “Zajednički izazov 23” okupila je oko 250 učesnika iz pet zemalja i prvi put se na teritoriji Crne Gore organizuje međunarodna vojna vježba tog kapaciteta u zimskim uslovima, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"U surovim zimskim predjelima kolašinskih planina vojnici pet zemalja učesnica vježbe #CommonChallenge23 testiraju svoje vještine i znanja. Kretati se kroz snijeg pod opremom teškom više desetina kilograma i boraviti na ledenim vrhovima traži posebnu fizičku, ali i snagu karaktera. Zato smo ponosni na naše pripadnike njihove kolege iz Austrije, SAD, Sjeverne Makedonije Italije  i NATO centra izvrsnosti za planinsko ratovanje, koji kroz ovu vježbu unapređuju sposobnosti da izvode vojne, ali i operacije potrage i spašavanja, kojima će biti na usluzi građanima Crne Gore u slučaju potrebe", navodi se.

Iz Ministarstva pojašnjavaju da se kroz ovakve izazove i razmjenu iskustava jača interoperabilnost i prijateljstvo sa partnerima i saveznicima, kako bi spremno odgovorili na sve postavljene zadatke, bez obzira na uslove i teren.

Najavljeno je da će u narednih 10 dana pripadnici Vojske Crne Gore, Austrije, Sjeverne Makedonije, SAD, Italije i NATO centra izvrsnosti za planinsko ratovanje u širem rejona Kolašina, posebno na prostorima okolnih planinskih masiva, uvježbavati napadne i operacije traganja i spasavanja, dok će komande unapređivati procese donošenja vojnih odluka.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR