22 °

max 24 ° / min 16 °

Ponedjeljak

05.06.

24° / 16°

Utorak

06.06.

25° / 17°

Srijeda

07.06.

23° / 18°

Četvrtak

08.06.

25° / 18°

Petak

09.06.

25° / 17°

Subota

10.06.

25° / 15°

Nedjelja

11.06.

26° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zeković: Imamo ozbiljne primjedbe na postupanje Ombudsmana, odgovor smo čekali 50 dana

Društvo

Comments 0

Zeković: Imamo ozbiljne primjedbe na postupanje Ombudsmana, odgovor smo čekali 50 dana

Autor: Antena M

  • Viber

“Imamo ozbiljne i osnovane primjedbe na postupak koji je sproveden u instituciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore i tim povodom očekujemo razgovor sa ombudsmanomSinišom Bjekovićem”, porčuio je član GI “21. maj”, član i bivši generalni sekretar Crnogorskog helsinškog odbora Aleksandar Saša Zeković.

On je reagovao na izvještaj Ombudsmana o dešavanjima na Cetinju 5. septembra 2021, u kojem je, između ostalog, saopšteno da stručnjaci nijesu mogli da utvrde upotrebu gumenih metaka.

 “Građani Cetinja, Nikšića, Podgorice i drugih sredina, a kojima sam pružao pomoć u obraćanju različitim institucijama za zaštitu ljudskih prava, dobili su odgovor iz institucije Zaštitnika ljudsklih prava sa tačno 50 dana zakašnjenja. Naime, odgovor koji je potpisala zamjenica Zaštitnika Mirjana Radović je datiran na 30.12.2022. godine a isti je građanima upućen tek 20.02.2023. godine. Dakle, legitiman je zahtjev da se pojasni zašto se na slanje mišljenja čekalo punih 50 dana! O tome govore slučajevi S.N. iz Nikšića, Z.T. i S.V. sa Cetinja, T.M. Iz Podgorice i drugi”, kaže Zeković.

Podsjeća da je specijalistkinja toksiokološke hemije Danijela Šuković, koju su angažovali u instituciji Zaštitnika ljudskih prava, ukazala, s pravom, na nedostatakadekvatnih i blagovremenih mjerenja. 

“Podsjećam da sam istog dana, dakle 5. septembra 2021. godine, ukazao da su policijski službenici sakupljali patrone upotrijebljenog suzavca kako bi prikrili činjenice o stvarno upotrijebljenim hemijskim sredstvima na Cetinju. Objavio sam i dokaze o tome. Unutrašnja kontrola policije je potvrdila naše navode i utvrdila da je značajan broj policijsklih službenika i starješina krivotvorio i lažirao izvještaje o upotrebi hemijskih sredstava prinude. Protiv njih je pokrenut krivični postupak a jedan broj njih je i privremeno udaljen iz službe zbog toga”, ističe Zeković.

Kako dodaje, u instituciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore je izostao proaktivni pristup a već istog dana su, kaže, mogli zatražiti odgovarajuća mjerenja zagađenja vazduha.

“Sve to je izostalo a njihov rad na većini pritužbi je okončan tek nakon gotovo 16 mjeseci od njihovog podnošenja! Izostala je i adekvatna komunikacija odgovornih lica u instituciji Zaštitnika sa građanima i podnosiocima pritužbi koja je mogla pomoći da se obave i dodatni zdravstveni pregledi, upotpuni medicinska i druga dokumentacija, pruže pojašnjenja”, navodi Zeković.

Pohvaljuje što su u mišljenjima prepoznate određene primjedbe i izdate preporuke koje u potpunosti korespondiraju sa našim zahtjevima i očekivanjima na kojima insistiramo od 5. septembra 2021. godine. 

“Ipak, evidentno je da je izostao blagovremen i proaktivan pristup za koji ne smatram odgovornim Bjekovića ali vjerujem da on može prepoznati i utvrditi ko jeste”, zaključio je Zeković.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR