26 °

max 26 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

26° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

23° / 15°

Subota

25.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Eparhija Podgoričko-dukljanska: Prva mala pobjeda na putu poništenja Temeljnog ugovora

Društvo

Comments 4

Eparhija Podgoričko-dukljanska: Prva mala pobjeda na putu poništenja Temeljnog ugovora

Autor: Antena M

  • Viber

Viši sud u Podgorici usvojio je Žalbu Eparhije Podgoričko-dukljanske i ukinuo Rješenje Osnovnog suda kojom se proglasio apsolutno nenadležan po Tužbi za utvrđivanje ništavosti, diskriminacije i naknade štete protiv tuženje Države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, saopšteno je iz PR službe Eparhije Podgoričko-dukljanske.

"Ovo je prva mala pobjeda na putu poništenja „Temeljnog ugovora“ koju je Vlada Dritana Abazovića mimo Ustava i Zakona zaključila sa Patrijathom Srpske pravoslavne crkve iz Beograda prije gotovo tačno godinu dana.

Moramo naglasiti da od tada, traje jedno neviđeno odugovlačenje postupka, koje se okončalo grubom povredom svih procesnih i materijalnih normi koje uređuju parnični postupak. Naime, sud je tek nakon 9 mjeseci bez održavanja pripremnog ročišta odbacio tužbu zbog navodne apsolutne nenadležnosti, pokušavajući da osujeti pravo tužilje na sudsku zaštitu.

Sad je i pravno potvrđeno, ono što je nama bilo očigledno, da je prvostepeni sud nezakonitim rješenjem samo želio da ovaj vruć politički krompir odgurne od sebe, ali na takav način da izbjegne sukob nadležnosti sa Ustavnim sudom, kojeg smatra stvarno nadležnim u ovoj pravnoj stvari, čime zapravo želi da onemogući Ustavni sud da se izjasni o nadležnosti, kao i tužilji da iskoristi pravne ljekove pred Vrhovnim sudom u eventualnom sukobu nadležnosti, ako nastane, i time iscrpli sva pravna sredstava, odnosno pravne ljekove pred domaćim sudovima koje joj stoje na raspolaganju, što međunarodne konvencije postavljaju kao uslov za eventualnu međunarodnu pravnu zaštitu.

No kako god, duboko uvjereni u ustavni patriotizam, odnosno da se Država u miru brani vladavinom prava u insititucijama sistema, nastavićemo da zastupamo interese svih pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori, a ne samo pojedinih kao što čine neki crnogorski političari i vođe crkve Srbije, do potpunog poništenja ovog necivilizacijskog, diskriminatorskog i neustavnog akta koji je nanio tešku ranu našim naporima da se riješi pravoslavno crkveno pitanje u Crnoj Gori", navode u saopštenju.

 

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Katunjanin

@Ličina Neka dodje bilo koji pop crkve Srbije u moju Katunsku nahiju da mi reče da je to njegovo vlasništvo odnosno vlasništvo crkve Srbije pa će mo to lako riješiti. Crnogorski barjak na njima govori nepogrešivo čija je crkva.

Marko

Netnam Zasto se bune Crnogorci…Srbska pravoslavna crkva je starija od Krista.Srbin bio vjencani kum Adamu i Evi.Otud im pravo na sve tude,prevarom lazi i otimacinom.

Ličina

Da JE Legalan TU se nebi Krijući potpisao nego pred svim Licima Pravnim, Državnim i Vjerskim to zna i malo dijete. Potrčali na Silu i Nepravdu da otmu ono što nije ni Albanca Dritange ni Srbina Vučića nego Crnogoraca nesoji pomukli i gadni. Samo tako i znaju, lukavo, krijući, podmuklo iza ledja.