24 °

max 36 ° / min 21 °

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Predlažu razrješenje Popović zbog zloupotrebe položaja

Izvor: Mara Babović foto/Pobjeda

Društvo

Comments 1

Predlažu razrješenje Popović zbog zloupotrebe položaja

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Prosvjetni inspektor koji je kontrolisao rad Nataše Popović, direktorice Osnovne škole „Pavle Rovinski“, će predložiti njeno razrješenje jer je tokom nadzora utvrdio da postoji zloupotreba položaja i povreda radne obaveze – kazali su iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP) Pobjedi.

Direktorica škole Nataša Popović ni juče nije odgovorila na molbu Pobjede za komentar povodom nalaza Prosvjetne inspekcije.

Inspektor je, kako su odgovorili iz UIP, utvrdio nepravilnosti u postupku zapošljavanja nastavnika od strane odgovornog lica u ustanovi, odnosno direktorice ustanove.

- U skladu sa navedenim direktorica je izvršila povredu radne obaveze, zloupotrijebila svoj položaj i izabrala nastavnika suprotno zakonu, tako da će prosvjetni inspektor u daljem postupku predložiti za razrješenje direktoricu pomenute ustanove – rečeno je iz UIP.

U postupku inspekcijskog nadzora utvrđene su i nepravilnosti u postupku izbora predstavnika roditelja, odnosno predstavnika Savjeta roditelja za člana školskog odbora škole koji je izabran suprotno pozitivnim propisima, pa je ostavljen rok za otklanjanje utvrđene nepravilnosti.

Nezakonitosti i politika

Dio zaposlenih se i ranije obraćao Ministarstvu prosvjete, odnosno tadašnjem ministru Miomiru Vojinoviću zbog nezakonitih radnji i rušenja ugleda škole od strane direktorice Popović, ali i uplitanja politike u rad škole.

Pobjedi je iz Ministarstva krajem oktobra odgovoreno da je izbor direktora obrazovno-vaspitne ustanove nadležnost školskog odbora od 1. maja 2023. godine.

- Prava iz radnog odnosa su u nadležnosti ustanove u kojoj zaposleni ostvaruje svoja prava. Svi koji smatraju da su njihova prava ugrožena, eventuano povrijeđena, mogu se obratiti Upravi za inspekcijske poslove ili nadležnom sudu – kazali su tada iz resora kojim je upravljao Miomir Vojinović.

Zaposleni su u septembru najavili da će pred sudom tražiti pravdu zbog svih nezakonitih odluka direktorice, ali i njenog izbora.

U pismu su naveli da su izbor Nataše Popović za direktoricu škole pratile brojne nezakonitosti. Ministru su pisali da se u toj školi pola godine radilo na tome da se članovi školskog odbora promijene i upodobe izboru Nataše Popović, te da je na mjesto predstavnika Ministarstva prosvjete postavljen novi član, a da prethodni nikada nije dobio razrješenje.

Pisali su da je novi predstavnik Ministarstva postavljen uz svesrdnu podršku Vojinovićevih saradnica, „formalno Aleksandre Kuč, neformalno Arijane Fatić“, te ga upozorili da su bivši predstavnici u Školskom odboru dobijali imejlove prijeteće sadržine od Kuč.

Napisali su i da je izbor predstavnika Nastavničkog vijeća takođe tekao u nezakonitoj proceduri...

- Ministre Vojinoviću, sad nam je jasno da ste sve vrijeme znali za nezakonitosti koje su pratile izbor direktora naše škole i da ste saučesnik, ako ne i njihov idejni tvorac. Čak smo Vas informisali o tome kako je kandidatkinja Popović za vrijeme mandata v. d. direktorice naše škole kršila zakon po više tačaka: nije se bavila nastavnim procesom, tj. nije obavljala jednu od najznačajnijih funkcija pedagoškog rukovodioca (sve njene aktivnosti bile su usmjerene na obezbjeđivanje podrške za izbor na konkursu, uglavnom putem pritisaka i ucjenjivanja), nije obezbjeđivala javnost rada ustanove (o čemu svjedoče podnesene prijave zaposlenih, što je po članu 83 jedan od uslova za razrješenje direktora), ostvarila je veoma lošu saradnju sa prvim saradnicama i stručnom službom, naložila je raspisivanje konkursa za nastavnika suprotno Opštem zakonu o obrazovanju i Granskom kolektivnom ugovoru za oblast prosvjete, sklopila je ugovor o radu za nepostojeće časove za ljetnje mjesece jul i avgust (za broj časova utvrđen raspodjelom časova za narednu šk. 2023/24. godinu), dostavila je netačne podatke o nastavnicima sa nedostajućim časovima, kao i neraspoređene časove za školsku 2023/24. godinu, što je lako provjerljivo iz MEISA, kao i podataka Sindikata prosvjete – napisali su tada zaposleni.

Istakli su i da je po ocjeni komisije za razmatranje programa razvoja samo program jedne kandidatkinje bio usklađen sa izvještajem eksterne i interne evaluacije, odnosno sa članom 80 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju.

- Taj program razvoja nije izradila kandidatkinja Nataša Popović koja je izabrana za direktora, pa je samim tim njen izbor nezakonit – smatraju zaposleni.

Naveli su da za sve navedeno postoje dokazi i uslovi su za razrješenje direktora po članu 83 Opšteg zakona o obrazovanju (tačke 6, 7, 9, 14a, 14c).

- Iako ste dobili informacije na ruke, potpisali ste saglasnost za izbor Nataše Popović, što ukazuje da su sve nezakonitosti urađene u dogovoru sa Vama. O svemu smo imejlom upoznali i Školski odbor, kojeg takođe to nije interesovalo jer ste ga Vi u saradnji sa Natašom Popović i oformili – napisali su zaposleni u otvorenom pismu u kome su pozvali i tadašnjeg premijera Dritana Abazovića da im da objašnjenje kao nadređeni ministru Vojinoviću.

Očekuje se odluka ODT o slučaju defektologa

Podgorička škola „Pavle Rovinski“ je već neko vrijeme u žiži javnosti, između ostalog i zbog slučaja sa defektologom kojeg je Popović prijavila policiji u septembru.

Pobjeda je u nekoliko navrata pisala o tom slučaju, kada je direktorica Popović reaktivirala slučaj „sporne fotografije“. Na njoj se vidi defektolog, leđima okrenut, kako stoji ispred djeteta sa kojim radi. Fotografija je nastala tokom odmora, na njoj se vide i drugi učenici, odmah pored glavnog ulaza u školu. 

Taj slučaj je zaključen još u novembru prošle godine tako što su odbačene bilo kakve insinuacije na njegov račun. Pobjeda je 7. oktobra objavila da je izjašnjenje uprave OŠ „Pavle Rovinski“ povodom te fotografije, koju su dobili od Ministarstva prosvjete, bilo takvo da nema elemenata koji bi ukazivali na nezakonito ponašanje. Takav zaključak je izveden nakon izjave defektologa, majke i stručnog tima...

U dopisu koji je škola u novembru prošle godine poslala Ministarstvu ističe se da se radi o situaciji koja se može desiti bilo kom prosvjetnom radniku koji radi sa djecom sa posebnim potrebama, jer su neke situacije nepredvidive, te da to može da dovede do konteksta koji može biti negativno shvaćen.

Defektolog je u međuvremenu dobio i otkaz dok je bio na bolovanju, i to bez upozorenja i otkaznog roka. Taj slučaj je na sudu. On je Popović prijavio i da je počinila krivično djelo lažno prijavljivanje iz člana 388 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Iz UIP je Pobjedi povodom tog slučaja odgovoreno da im dosad nije dostavljena inicijativa u vezi sa radom defektologa u ustanovi. Osnovno državno tužilaštvo je najavilo uskoro odluku o tim slučajevima.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

volujak123

Malo nam je bilo Sava Fatića koji je na nelegalnoj Podgoričkoj skupštini poručio:Od danas smo svi Srba",a eto sudbine dobismo Arijanu Fatić